D'Oliphant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landhuis D'Oliphant op de huidige locatie

Landhuis D'Oliphant, ook wel geschreven als De Oliphant, werd van 1591 tot 1592 in opdracht van Cornelis van Coolwijk als "boerenbehuizinge" gebouwd bij Nieuwesluis op het eiland Voorne. De achthoekige toren die onderdeel van het landhuis maakte is waarschijnlijk bedoeld om het bouwwerk de allure van een ridderhofstede te geven, en om de suggestie te wekken dat de opdrachtgever tot een oud en edel geslacht behoorde.[1] Het landhuis is sinds 1975 gevestigd aan de Kromme Zandweg 90 in de wijk Charlois in Rotterdam.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Cornelis van Coolwijk was actief in de ivoorhandel. Ten tijde van de bouw woonde hij in Delft 'In de Gulden Olyphant', hetgeen eveneens naar de bron van zijn fortuin doet verwijzen. In de gevel van het landhuis werd dan ook een wapen met daarin een olifant met op zijn rug een kasteel opgenomen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was het landhuis een pachtboerderij. Pas in 1772 werd het verbouwd tot buitenplaats, om vervolgens in de 19e eeuw de permanente ambtswoning van de burgemeester van Zwartewaal te worden. Ook was enige tijd een melkfabriek in het landhuis gevestigd. Het Botlekgebied diende echter verder uitgebreid te worden. In 1975 werd het landhuis in zijn geheel verplaatst van Nieuwesluis aan het Voornse kanaal naar de Rotterdamse wijk Charlois, op de plek van een kort tevoren afgebrande boerderij. De buurtschap Nieuwesluis,evenals Blankenburg aan de andere kant van de Brielse Maas, verdween onder meters zand. Het gebouw wordt op Charlois tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor zakelijke bijeenkomsten en trouwpartijen.

Het kasteel werd in april 1966 aangewezen als rijksmonument.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Landhuis De Oliphant van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.