DOC Kaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

DOC Kaas (Drents-Overijsselse Coöperatie) is een coöperatieve kaasfabrikant uit Hoogeveen in de Nederlandse provincie Drenthe. DOC Kaas is op twee locaties in Hoogeveen gevestigd, waaronder op het Zuivelpark Hoogeveen, langs de A37. Internationaal wordt de afkorting DOC gebruikt als Dutch Original Cheese.

Geschiedenis[bewerken]

In 1895 werd in Hoogeveen de coöperatieve Stoomzuivelfabriek opgericht, waarin veehouders uit de omgeving van Hoogeveen gingen samenwerken bij de productie van boter. Al in het eerste jaar sloten zich meer dan 100 veehouders aan en werd de coöperatieve stoomzuivelfabriek gebouwd. In de decennia die volgden, werd steeds meer boter geproduceerd en dat leidde ertoe dat in 1928 een nieuwe, grotere, fabriek werd geopend waar naast boter ook gecondenseerde melk werd gemaakt.

In 1962 fuseerde de Hoogeveense coöperatie met de coöperaties in Slagharen, Ruinen en Zuidwolde en ontstond de Drents-Overijsselse Coöperatie. Inmiddels waren er al 3000 veehouders die melk leverden. In 1986 verhuisde DOC naar de Alteveerstraat in Hoogeveen en in 2003 werd de grote kaasfabriek op het Zuivelpark Hoogeveen geopend.

In oktober 2011 werden plannen bekendgemaakt om te fuseren met de Duitse zuivelgigant Deutsches Milchkontor GmbH (DMK).[1] De geplande fusie per 1 januari 2012 ketste af.[2] In maart 2012 nam de zuivelcoöperatie samen met Vergeer Holland de versnijder en verpakker van foliekaas Kraats Kaas over.[3] Juli 2012 nam DOC Kaas Cheese Partners Holland volledig over van Rouveen en Westland.[4] In oktober 2013 werd dochteronderneming Cheese Partners Holland omgevormd tot Dutch Original Cheese (DOC).[5] 1 januari 2014 trad Marc Ligthart in dienst als nieuwe directeur, hij volgt hiermee Jannes Oosterveld op.[6] De coöperatie heeft geen winstoogmerk, maar behaalde in 2011 een nettoresultaat van € 5 miljoen.[7]

Activiteiten[bewerken]

DOC Kaas is een onafhankelijke zuivelcoöperatie gespecialiseerd in de kaasproductie. Per jaar verwerkt het bedrijf ruim 1 miljard kilogram melk, afkomstig van circa 1.200 leden-melkveehouders, tot circa 115.000 ton kaas. Met een omzet van circa € 450 miljoen is DOC Kaas een grote Nederlandse kaasproducent.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties