DOS (besturingssysteem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beeld van FreeDOS.

Het acroniem DOS staat voor Disk Operating System, oftewel een besturingssysteem voor apparaten met schijfstations (diskdrives). Bij de opkomst van computers met diskette was het handig om na de opstartcyclus (boot-strap) een commando-processor en hulpprogramma's te laden.

Geschiedenis van DOS[bewerken]

In 1973 schrijft Gary Kildall in de programmeertaal PL/M een van de eerste diskettebesturingssystemen. Hij noemt het CP/M.

Zes jaar later, in 1979, komt Apple al met zijn DOS 3.2. In 1980 wil Seattle Computer Products (SCP) voor de 8086-systemen een besturingssysteem hebben en besluit het zelf te laten ontwikkelen, omdat het bedrijf Digital Research vertraging heeft opgelopen bij het uitbrengen van het CP/M-86 besturingssysteem. Dit besturingssysteem van SCP wordt tot QDOS 0.10 gedoopt, wat niet staat voor Quality Disk, maar voor Quick and Dirty Operating System, omdat het slechts in twee maanden gebouwd was. Ondanks deze snelle ontwikkeling, bleek dit besturingssysteem toch erg goed te werken en een week later kwam EDLIN op de markt.

In oktober 1980 neemt Paul Allen (van Microsoft) contact op met SCP met het verzoek om het DOS van SCP te mogen verkopen aan een niet nader genoemde klant (wat later IBM bleek te zijn). Microsoft betaalt minder dan 100.000 dollar voor deze rechten aan SCP. Twee maanden later hernoemt SCP hun QDOS tot 86-DOS en brengt deze uit als versie 0.3. Microsoft koopt dan de (niet-exclusieve) rechten om 86-DOS op de markt te brengen.

In februari 1981 draait "MS-DOS" voor de eerste keer op een prototype van de IBM Personal Computer en in juli koopt Microsoft alle rechten van SCP en doopt het besturingssysteem officieel tot MS-DOS.

Werking van DOS[bewerken]

Na het POST-proces van de pc start DOS met een aantal programma's, waaronder het bestand AUTOEXEC.BAT. In dit bestand wordt aangegeven welke opdrachten moeten worden uitgevoerd bij het starten van DOS. Na het uitvoeren van AUTOEXEC.BAT komt de gebruiker op de opdrachtregel, waarin commando's kunnen worden getikt.

DOS-klonen[bewerken]