PL/M

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

PL/M ofwel Programming Language for Microcomputers is een programmeertaal ontwikkeld door MAA (het latere Digital Research). De taal werd in 1972 ontwikkeld in opdracht van Intel, voor haar microprocessors.

PL/M wordt tegenwoordig niet meer door Intel ondersteund, maar er bestaan vertaalprogramma's zoals PL/M-naar-C-omzetters.

De taal bevatte elementen uit PL/I, Algol en XPL, en had een geïntegreerde macro processor. PL/M had geen standaard input/output routines zoals andere talen uit die tijd (bijvoorbeeld Pascal, C of BASIC). Het had wel voorzieningen die specifiek gericht waren op de hardware van de Intel microprocessors, waardoor het zeer efficiënte ondersteuning kon bieden voor een rechtstreekse benadering van iedere gewenste locatie in het geheugen, I/O poort of de processor interrupt vlaggen.

Het CP/M-besturingssysteem werd oorspronkelijk geïmplementeerd in PL/M. Ook de firmware van de Service Processor component van CISC AS/400 was geschreven in PL/M. Er zijn PL/M compilers geschreven voor de volgende processors/controllers: Intel 4004, 8008, 8080, 8051, 80196, 8086/8088, 80186/80188, 286, en 386. Sommige PL/M compilers waren "native", wat wil zeggen dat ze draaiden op hetzelfde platform als dat waarvoor de PL/M-programma's bedoeld waren, bijvoorbeeld op CP/M-systemen of het Intel ISIS-besturingssysteem, maar er waren ook "cross compilers" die draaiden op andere platforms zoals Microsofts DOS, en DECs VAX/VMS.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Intel Corporation (1976). PL/M-80 Programming Manual. Doc # 98-268B.
  • McCracken, Daniel D. (1978). A Guide to PL/M Programming for Microcomputer Applications. Pearson Addison-Wesley.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]