DRU Cultuurfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DRU Cultuurfabriek gezien van de andere kant van de Oude IJssel
Gezicht vanuit het zuiden

De DRU Cultuurfabriek (tot eind 2010: Drufabriek) is een Nederlands cultureel centrum in Ulft, gemeente Oude IJsselstreek.

Het complex gelegen in de wijk Ulft-Noord, de vroegere buurtschap Oer, bevat onder meer een theater, een poppodium, een muziekschool, een bibliotheek en een Turks cultureel centrum. De raadzaal van de gemeente Oude IJsselstreek is in de DRU Cultuurfabriek gevestigd. De DRU Cultuurfabriek is gevestigd in de gebouwen van de vroegere ijzergieterij DRU, direct gelegen aan de rivier Oude IJssel. Aan de overkant van de rivier vinden jaarlijks meerdere evenementen, waaronder Huntenpop en Huntenkunst, plaats en is er parkeergelegenheid bij grote bezoekersaantallen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ijzermolen die later de ‘Olde Hut’ zou worden genoemd werd in 1754 door de graaf van Bergh gesticht op de plaats waar zich al een watermolen bevond. Het was de tweede ijzergieterij op Nederlandse bodem. Het bedrijf werd in 1774 overgenomen door burgemeester Diepenbrock en apotheker Reigers waarna het de naam Diepenbrock en Reigers Ulft (DRU) kreeg. Villa Zeno is in de zeventiger jaren gesloopt.

In 2009 opende de Cultuurfabriek als cultureel centrum van de gemeente.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie DRU, Ulft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.