DSL-splitter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een DSL-splitter voor ADSL
DSL-technologieën
Standaard
ADSL ANSI T1.413 Issue 2
ITU G.992.1 (G.DMT)
ITU G.992.2 (G.Lite)
ADSL2 ITU G.992.3/4
ITU G.992.3 Annex J
ITU G.992.3 Annex L
ADSL2+ ITU G.992.5
ITU G.992.5 Annex M
HDSL ITU G.991.1
HDSL2  
IDSL  
MSDSL  
PDSL  
RADSL  
SDSL  
SHDSL ITU G.991.2
UDSL  
VDSL ITU G.993.1
VDSL2 ITU G.993.2

Een DSL-splitter/filter is een analoog laagdoorlaatfilter en wordt in de DSL-technologie gebruikt om het datasignaal te scheiden van het standaardtelefoniesignaal (POTS). Zonder deze splitter zou het telefoniesignaal het DSL-signaal kunnen storen.

Principe[bewerken | brontekst bewerken]

Een reeds aanwezige telefoonlijn wordt door de splitter in twee banden gesplitst: een voor de telefoongesprekken en een voor de internetverbinding. De splitter heeft hiervoor ook twee uitgangen: een voor de bestaande telefoonaansluiting (ISDN of POTS) en een voor de DSL-modem. Deze splitter is noodzakelijk om onderlinge interferentie tussen de DSL-modem en de telefoontoestellen te minimaliseren.

Standaardsplitter[bewerken | brontekst bewerken]

Een standaardsplitter moet voor elk apparaat op de telefoonlijn geïnstalleerd worden. Alleen de DSL-modem zelf mag rechtstreeks op de telefoonlijn aangesloten worden, omdat deze de andere apparaten niet zal storen.

Full-rate-splitter[bewerken | brontekst bewerken]

Een full-rate-splitter is een splitter van hogere technische kwaliteit, die aan het begin van de telefoonlijn geplaatst wordt, vlak bij het punt van binnenkomst van de lijn (het ISRA-punt). Het DSL-signaal wordt op deze manier zo vroeg mogelijk van de rest van de telefoonbekabeling, hoe lang die ook is, afgescheiden. Een full-rate-splitter is daarom sowieso aan te raden bij lange of verouderde telefoonbedrading, of bekabeling van mindere kwaliteit.

Ook als op de lijn een alarm- of telefooncentrale geïnstalleerd is, dient u het DSL-signaal weg te filteren met een dergelijke full-rate-splitter. Als er drie splitters of meer nodig zijn, is het aan te raden een full-rate-splitter te plaatsen omdat dit meestal goedkoper is.

Een full-rate-splitter wordt ook gebruikt bij VDSL en VDSL2 die een hogerekwaliteitsplitter nodig hebben.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]