VDSL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
DSL-technologieën
Standaard
ADSL ANSI T1.413 Issue 2
ITU G.992.1 (G.DMT)
ITU G.992.2 (G.Lite)
ADSL2 ITU G.992.3/4
ITU G.992.3 Annex J
ITU G.992.3 Annex L
ADSL2+ ITU G.992.5
ITU G.992.5 Annex M
HDSL ITU G.991.1
HDSL2  
IDSL  
MSDSL  
PDSL  
RADSL  
SDSL  
SHDSL ITU G.991.2
UDSL  
VDSL ITU G.993.1
VDSL2 ITU G.993.2
Een VDSL-modem.

VDSL is een van de opvolgers van ADSL, waarbij een veel hogere download- en uploadsnelheid mogelijk zijn. VDSL is de afkorting van Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Bij VDSL zijn snelheden tot 52 Mbps download en 13 Mbps upload mogelijk of in synchrone modus 26 Mbps. Klassiek ADSL haalt maximaal 8 Mbps download en 1 Mbps upload.

Vergeleken met ADSL en ADSL2+ verschilt VDSL vooral qua upload. De downloadsnelheid verschilt relatief minder, vergeleken met de 8 Mbps van ADSL en de 24 Mbps van ADSL2+.

Vooral de peer-to-peer-wereld ziet veel voordelen in dit netwerk. Dankzij de grote upload kunnen meer gegevens verstuurd worden en zo weer ontvangen bij anderen. Ook biedt het voordelen in digitale televisie aangezien hier veel bandbreedte voor vereist is.

Grootste nadeel van VDSL is dat de afstand tussen aansluiting en centrale maximaal 1200 meter mag zijn, terwijl dit bij ADSL 8 km kan zijn. Om dit probleem op te lossen wordt er een aansluiting met glasvezel naar de wijkverdeler gerealiseerd, waar een VDSL-centrale wordt geplaatst, hetzij door te graven, hetzij door bestaande glasvezels te activeren. Zo wordt de afstand die het signaal over koperkabel moet afleggen aanmerkelijk korter, gemiddeld 400-800 meter. Tevens is dit een grote stap verder richting glasvezelaansluitingen bij huishoudens.

Standaard[bewerken]

ITU G.993.1 de ITU-standaard voor DSL, die VDSL definieert.

Aanbieders[bewerken]

Nederland[bewerken]

De marktleider in de Nederlandse ADSL-markt, KPN, verwacht in samenwerking met Reggefiber in 2015 heel Nederland te hebben voorzien van supersnel internet. De twee bedrijven gaan tot 2015 zo'n 6 à 7 miljard euro investeren in de aanleg van een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Op korte termijn wordt glasvezel tot aan de wijkcentrale aangelegd (VDSL) en worden slechts op een zeer kleine schaal glasvezelkabels tot in huis aangelegd. Op langere termijn is het de bedoeling dat bijna elke woning in Nederland een eigen glasvezelaansluiting krijgt. KPN zal per regio de financiële haalbaarheid van de aanleg van glasvezel bekijken. Het zal te duur zijn om in buitengebieden glasvezel aan te leggen. Daarom zullen buitengebieden worden bediend door middel van draadloze technieken. Daartoe migreert KPN zijn netwerk van 1400 geschakelde telefooncentrales naar 200 centrales naar een volledig IP-netwerk.

BBned biedt reeds VDSL, maar kan niet iedereen ervan voorzien, omdat de investeringen hiervoor te hoog zijn.

Vanaf 1 september 2009 biedt Tele2 VDSL onder de naam Fiberspeed aan in 85 wijken in onder andere Amsterdam, Aalsmeer, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen. In oktober 2010 heeft Tele2 haar netwerk uitgebreid en biedt nu ook VDSL aan in combinatie met Interactieve TV.

Zowel BBNed en Tele2 hebben geen specifieke informatie gegeven op welke locatie VDSL beschikbaar is. Op de website van BBNed kan alleen algemene VDSL-informatie worden gevonden.

XS4ALL biedt sinds 27 juli 2010 VDSL2 aan.

Ook internetprovider Online komt met VDSL. Haar huidige ADSL-netwerk zal volledig vervangen worden door VDSL2. In de tweede helft van 2010 zou de migratie voltooid zijn, en zullen de diensten worden aangeboden.

België[bewerken]

In België wordt VDSL niet langer aangeboden door Belgacom. Het wordt verder afgebouwd en vervangen door de veel snellere standaard VDSL2. Het had een dekking van 48%. TV Vlaanderen, een Vlaams bedrijf voor satelliettelevisie, kondigde op 3 juni 2013 echter aan dat zij vanaf september 2013 via een vaste telefoonlijn VDSL met een downloadsnelheid van 50Mbps en een uploadsnelheid van 6 Mbps zullen aanbieden.

Andere varianten[bewerken]

Andere varianten van DSL zijn:

  • ADSL 8 km, 8 Mbps download, 1 Mbps upload[1]
  • SDSL 4 km, 2,3 Mbps download, 2,3 Mbps upload[1]
  • ADSL2+ 6 km, 25 Mbps download, 3,5 Mbps upload[1][2]
  • ADSL2+ 6 km, 25 Mbps download, 1,3 Mbps upload[1][3]

De nieuwste versie heet VDSL2 en is op voornamelijk twee punten verbeterd:

  • De snelheid is opgetrokken tot 100 Mbps up- en download,
  • De maximale afstand tussen aansluiting en centrale is verhoogd naar 3500 meter.
  • Maximum theoretische snelheid wordt vaker gehaald.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen

Noten en/of referenties

  1. a b c d Afhankelijk van kabelkwaliteit en afstand
  2. KPN gebruikt deze variant niet, omdat haar netwerk maximaal 2 Mbps upload aankan
  3. Deze variant wordt aangeboden in Nederland en België