Daan Frenkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Daan Frenkel (1948) is een Nederlands wetenschapper en hoogleraar. Sinds 2007 is hij is professor aan het Trinity College van Cambridge, op de Chemistry afdeling[1] . Hij staat aan het hoofd van de afdeling Zachte Gecondenseerde Materie en leidt de onderzoeksgroep Computerfysica bij het FOM-Instituut AMOLF te Amsterdam. Ook is hij als hoogleraar Macromoleculaire Simulaties verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is hij hoogleraar Computationele Fysische chemie aan de Universiteit Utrecht. In 2000 won hij de Spinozapremie.

Frenkel is internationaal bekend vanwege zijn werk op het gebied van de computationele fysische chemie, onder meer vanwege zijn rol de ontwikkeling van nieuwe scheidingsmethoden in de petrochemie. Eenvoudig gezegd houdt hij zich bezig met het nabootsen van natuurkundige en scheikundige processen. Hij heeft regelmatig gepubliceerd in populaire tijdschriften en boeken, en zijn bezigheden daardoor voor een breder publiek toegankelijk gemaakt. [2]

De Spinozaprijs die hem in 2000 werd uitgereikt is een van vele nationale en internationale erkenningen die Frenkel voor zijn discipline-overschrijdende onderzoeken kreeg. Zo is hij ook lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en behoort hij tot de selecte buitenlandse leden van de Royal Society te Londen. Verder ontving hij onder meer eredoctoraten van de universiteiten van Edinburgh en Peking. Sinds januari 2010 is Frenkel een van de drie hoofdredacteuren van het tijdschrift European Physical Journal E (EPJ E) - Soft Matter and Biological Physics [3].

Referenties[bewerken]

  1. Homepage van Daan Frenkel
  2. Nieuwsbericht over de toekenning van de Spinozapremie
  3. EPJ E