Dalanzadgad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dalanzadgad
Даланзадгад
Plaats in Mongolië Vlag van Mongolië
Dalanzadgad (Mongolië)
Dalanzadgad
Situering
Ajmag (provincie) Ömnögovĭ
Coördinaten 43° 35′ NB, 104° 26′ OL
Algemeen
Inwoners
(2017)
ca. 25.000
Portaal  Portaalicoon   Azië
Dalanzadgad, straatbeeld

Dalanzadgad (Mongools: Даланзадгад) is de hoofdstad van de ajmag (provincie) Ömnögovĭ in Mongolië. De stad ligt op een hoogte van 1.470 meter en op 540 km ten zuiden van de hoofdstad Ulaanbaatar. Het aantal inwoners bedraagt circa 25.000 (2017).

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Dalanzadgad beschikt over een vliegveld vanwaar regelmatige vluchten op de hoofdstad Ulaanbaatar worden uitgevoerd. In 2007 werd een nieuwe verharde baan aangelegd, in lengte de tweede van het land. Voorheen was er slechts een onverharde baan.

Er is een geasfalteerde wegverbinding met Ulaanbaatar.[1]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Dalanzadgad heeft een koud woestijnklimaat, code BWk volgens de klimaatclassificatie van Köppen. Naar Mongoolse begrippen is het in de winter echter een van de minst koude gebieden. Een uniek micro-steppeklimaat met beken en grasbegroeiing wordt aangetroffen in de Yolyn Am vallei (lammergiervallei), ongeveer 30 km ten westzuidwesten van Dalanzadgad.[2] De gemiddelde maximumtemperatuur overdag in Dalanzadgad varieert van -7,0°C in januari tot 28,0°C in juli. Het gemiddeld minimum bedraagt in januari -20,0°C. De jaarlijkse neerslaghoeveelheid bedraagt 130 mm, de minst droge maanden zijn juli en augustus met elk 33 mm. [3]

Communicatie en energie[bewerken | brontekst bewerken]

Een Mongoolse wilde ezel op een heuvel in de Gobi nabij Dalanzadgad

In de stad, en tot ruim een kilometer erbuiten, is er GSM-bereik. Gewoonlijk is er 24 uur per dag elektriciteit. Bij Dalanzadgad staat een langegolf radiozender die uitzendt op 209 kHz met 75 kW.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]