Daniel Sprong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Daniel Sprong
Daniel Sprong
Persoonlijke informatie
Volledige naam Daniel Sprong
Geboortedatum 17 maart 1997
Geboorteplaats Amsterdam
Nationaliteit Nederland, Canada
Lengte 1,83 m
Gewicht 83 kg
Sportieve informatie
Discipline IJshockey
Club Seattle Kraken
Eerste titel Stanley Cup 2016
Portaal  Portaalicoon   Sport

Daniel Sprong (Amsterdam, 17 maart 1997) is een Nederlandse ijshockeyspeler. Hij speelt op dit moment voor de Detroit Red Wings in de Noord-Amerikaanse profcompetitie; de NHL. In de NHL Draft van 2015 werd Sprong in de tweede ronde gekozen waarmee hij de 46e speler was die door een club geselecteerd werd. Sprong woont sinds zijn zevende in Canada.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Daniel Sprong werd geboren in Amsterdam. Zijn vader, Hannie Sprong, is ook ijshockeyspeler geweest. Na hun verhuizing naar Canada kwam familie in Montreal te wonen en Daniel speelde ijshockey bij verschillende jeugdteams in de regio. Tussen 2013 en 2015 speelde hij bij de Charlottetown Islanders, een team in de Quebec Major Junior Hockey League. In 2014 werd Sprong geselecteerd in het QJMHL All-Rookie Team. Toen in 2015 de officiële NHL scoutinglijst uit kwam (een lijst waarop talenten van over de hele wereld gerangschikt worden) stond Sprong op nummer 20 in de lijst van meest veelbelovende talenten in Noord-Amerika.

NHL[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de NHL Draft van 2015 werd Sprong geselecteerd door de Pittsburgh Penguins. Gewoonlijk worden jonge talenten daarna gestald bij zogenaamde feeder clubs, teams onder het niveau van de NHL die de spelers fit houden en ze klaar stomen voor het spelen in de NHL. Na het trainingskamp van de Penguins voor aanvang van het seizoen werd Sprong echter meteen toegevoegd aan de selectie. Hij is daarmee de eerste speler die in de tweede ronde (of later) werd gedraft en meteen toegevoegd werd aan de selectie sinds Brandon Saad in 2011. Hij speelde zijn eerste wedstrijd in de NHL op 8 oktober 2015 tegen de Dallas Stars en scoorde zijn eerste doelpunt op 18 oktober tegen de Ottawa Senators. Hiermee is hij de eerste Nederlandse ijshockeyspeler die een doelpunt scoorde in de NHL sinds 1986 toen Ed Beers voor de St. Louis Blues speelde. Na achttien wedstrijden en twee goals werd Sprong voor de rest van het seizoen verhuurd aan zijn oude club, de Charlottetown Islanders.

Daniel Sprong onderging in juni 2016 een operatie aan zijn rechterschouder, waaraan hij geblesseerd raakte tijdens een training van Pittsburgh Penguins. In december keerde hij terug op het ijs en wordt vervolgens naar de Charlottetown Islanders gestuurd. Volgens hoofdcoach Mike Sullivan van de Penguins is dat het beste voor zijn ontwikkeling.

Uiteindelijk werd Sprong op 3 december 2018 betrokken bij een ruil tussen de Pittsburgh Penguins en de Anaheim Ducks. De Penguins, op zoek naar versterking in de defensie ruilde Daniel Sprong voor Marcus Pettersson. Sprong ging voortvarend van start in het Honda Center, de thuisbasis van de Anaheim Ducks. Tijdens zijn periode bij Anaheim Ducks speelde hij 55 wedstrijden in de NHL en behaalde hierin 21 punten (15 goals, 6 assists).

Op 24 februari 2020 maakte Sprong de overstap van Anaheim Ducks naar Washington Capitals. Hij werd geruild met verdediger Christian Djoos van Washington Capitals. Naar alle waarschijnlijkheid zal Sprong eerst minuten maken in de AHL bij feeder club Hershey Bears

Nationaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was eerst Nederlands staatsburger. Hij heeft een aanvraag gedaan voor een Canadees paspoort en die is in 2017 goedgekeurd. Sprong weigerde voor Nederlandse nationale teams uit te komen, omdat hij de ambitie heeft ooit voor Canada te spelen.[bron?]