Daphne (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apollo jaagt op Daphne, door Giambattista Tiepolo (1743-44).

Daphne is een nimf uit de Griekse mythologie, dochter van een riviergod (volgens sommigen Ladon, volgens anderen Peneüs). Haar naam betekent "laurier" in het Grieks (δάφνη).

De mythe is vooral bekend in de versie van de Latijnse dichter Ovidius.[1] Omdat de god Apollo de liefdesgod Cupido had beledigd, nam deze laatste wraak. Met een gouden pijl trof hij Apollo, die daardoor razend verliefd werd en Daphne begeerde zodra hij haar had gezien. Zij was echter getroffen door Cupido's loden pijl, en was daardoor afkerig geworden van alle mannen. Terwijl Daphne werd achternagezeten door Apollo smeekte ze om redding, en net op het ogenblik dat Apollo haar inhaalde, veranderde haar vader Peneüs haar in een laurier. Sindsdien, verhaalt de mythe, is deze boom aan Apollo gewijd.

In een ander verhaal wordt verteld hoe de jonge nimf Daphne als elfjarig meisje, op een dag door een belager verrast wordt. Het meisje verzet zich heftig, maar wordt door de man met een dolk in haar navel gestoken. Zij slaagt erin, met het mes nog in haar buik, weg te vluchten. De auteur beschrijft uitvoerig de brandende pijn die het meisje ervaart door de steek in haar navelbuik en de wijze waarop ze met haar laatste krachten het mes langzaam uit haar bloedende navel trekt. Hierdoor wordt de pijn nog erger en stekender. Wanneer ze voelt dat ze langzaam wegglijdt verschijnt er een eenhoorn die de wonden in haar buik likt, waardoor deze zich sluit en heelt. Uit dankbaarheid schenken de goden op voorspraak van Daphne de eenhoorn magische krachten.

Vernoemingen naar Daphne[bewerken | brontekst bewerken]

  • Daphne of Dafne is een meisjesnaam.
  • Dafní (Δάφνη) is een voorstad van Athene in Griekenland.
  • Dafni (soms Daphne) is een Grieks dorp in een heuvelig, bebost gebied, liggend aan een weg tussen Amalias en Simopoulo in noord-centraal Elia, ten noordoosten van Amalias en ten zuidwesten van de Peneusdam. Vóór de 20e eeuw werd het dorp Damiza genoemd.
  • Dafni/Daphne is een dorp in het Griekse departement Pella. Het bevindt zich op een breedte van 40.769722° N en 22.226944° O.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Daphne (mythology) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.