DarXabre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

DarXabre was een Nederlandse computerspelontwikkelaar, onder leiding van Jason Garber. Het bedrijf werd in 2001 opgericht en had een verkoopkantoor in Amsterdam en een ontwikkelingsstudio in Berlijn.[1] Het bedrijf kreeg wereldwijde bekendheid dankzij het in 2001 uitgebrachte controversiële computerspel Hooligans: Storm Over Europe, een strategiespel met als doel de bekendste groep hooligans van Europa te worden. Ondanks de controverse, de daarmee gepaarde media-aandacht en een bestseller-status in Nederland en België, werd het spel wereldwijd geen heel groot succes. Het lukte DarXarbre met Hooligans: Storm Over Europe niet om een grote uitgeverij als partner te vinden.[2]

In 2011 maakte DarXabre – nog altijd onder leiding van Garber – een korte maar weinig succesvolle comeback als ontwikkelaar van apps voor iPhone en iPad. Het bracht in 2011 twee app-computerspellen voor iOS uit: Banana Banzai (een kleurrijk platformspel) en Das Haus Anubis – Die Rache der Spinx (gebaseerd op de kinderserie Das Haus Anubis en ontwikkeld voor MTV Networks Germany).

Controverse rond Hooligans: Storm over Europe[bewerken]

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) noemde het spel Hooligans: Storm Over Europe "onacceptabel" en wilde de release van het spel in Nederland tegenhouden.[3] De KNVB wilde waarschijnlijk een verbod, omdat de hooliganstrijd van de Slag bij Beverwijk (1997) nog redelijk vers in het geheugen lag en het spel hooliganisme zou promoten. Ondanks de pogingen van de KNVB het spel te verbieden, bracht distributeur Artware het computerspel toch in Nederland uit. Het spel kreeg wel een leeftijdsclassificatie van 18+.

Ook de Engelse Football Association wilde een verbod op het spel, maar ook dat kwam er niet. In Engeland kreeg het spel echter ook een 18+ rating van het British Board of Film Classification. Een Franse tabloid zou Jason Garber voor "fascist" hebben beledigd, wegens het maken en promoten van het spel.[4] Fans van het Schotse elftal waren boos omdat het Tartan Army (de bijnaam van de Schotse fans) in het spel werd afgeschilderd als agressieve hooligans.

MicroMouse, een Japanse softwareontwikkelaar bracht het spel onder de kortere titel Hooligans in 2002 in Japan op de markt. Daar riep de game nieuwe controverse op, omdat Japan net te maken had met opkomende voetbalhooligans en de release net voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea gepland stond.

In de Verenigde Staten verscheen het spel (bij uitgever Hip Interactive) in 2002 eveneens onder de kortere titel Hooligans, maar dat werd geen groot succes.

Games[bewerken]

  • Hooligans: Storm Over Europe (Windows, 2001)
  • Banana Banzai (iOS, 2011)
  • Das Haus Anubis – Die Rache der Spinx (iOS, 2011)

Referenties[bewerken]