Darién (regio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van de Darienregio.

Darién, ook wel bekend als de Darien Gap (Engels) en Tapón del Darién (Spaans), is een groot en moeilijk begaanbaar gebied bestaande uit moerasland en oerwoud op de grens van Panama en Colombia. Het wordt wel aangemerkt als de grens tussen Centraal- en Zuid-Amerika. Het gebied op Panamese bodem is ook beschermd als Nationaal Park Darién, het gedeelte in Colombia behoort tot het Nationaal Park Los Katíos. Door het gebied loopt de rivier de Atrato.

Door de Darién lopen geen wegen, waardoor het gebied een onderbreking van 110 kilometer vormt in de Pan-Amerikaanse weg die de uiteinden van de continenten Noord-Amerika en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Bij de stad Yaviza aan de Panamese kant eindigt de Pan-Amerikaanse weg. Aan de Colombiaanse kant gaat hij weer verder. Plannen om een verbindingsweg door de regio te leggen zijn nooit uitgevoerd en het transport vindt daarom te voet of per kano plaats.

De Darién kent een wijdvertakt netwerk van voetpaden. Het is daardoor mogelijk om te voet het gebied te doorkruisen, waarbij rivieren in bootjes of zwemmend moeten worden overgestoken. Enkele expedities slaagden erin om het gebied per motor, jeep of fiets te doorkruisen. Een oversteek over land wordt echter zelden ondernomen, vanwege de guerrilla-activiteiten in het gebied. Er bevinden zich een aantal militairen en drugsdealers waardoor het gebied onveiliger wordt.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen in 1903 in Panama een door de Verenigde Staten gesteunde revolutie uitbrak konden de troepen van Groot-Colombia, waar Panama destijds onderdeel van was, niet ingrijpen. Hun schepen werden op zee tegengehouden door de Amerikaanse marine en een voettocht door de Dariénregio was onmogelijk.

  1. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160921_02478827