Dark ambient

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Darkambient)
Ga naar: navigatie, zoeken
Warning icon.svg De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.
Dark ambient
Culturele oorsprong ambient
Vaak toegepaste instrumenten synthesizer
Populariteit 1980-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dark ambient (oorspronkelijk ambient industrial genoemd) is een vorm van elektronische muziek die in de jaren tachtig ontstond. Het is een van de subgenres van ambient.

Wortels[bewerken]

Dark ambient, of de basis daarvan, werd al zeer vroeg gelegd. Feitelijk moeten we daarvoor terug naar de tijd van Musique Concrète-componisten als Pierre Schaeffer, Pierre Henry en Edgard Varese. Deze componisten zijn van grote invloed geweest op de geluidsbronnen en de extreme manipulatie daarvan door dark-ambientartiesten.

Eerste stappen[bewerken]

De eerste stappen op wat later dark ambient zou worden, zijn te vinden bij de Britse industrialband Throbbing Gristle en tijdgenoten Cabaret Voltaire, die muziek maakten met gevonden geluidsbronnen zoals radio-uitzendingen en industriële geluiden. Als eerste echt belangrijk dark-ambientalbum wordt het album Heresy van de Britse artiest Lustmord genoemd. Opgemerkt moet echter worden dat vanaf halverwege de jaren zeventig al diverse stukken in deze stijl werden gemaakt. Lustmord was echter de eerste die brede erkenning kreeg.

Tegenwoordig[bewerken]

Dark ambient is binnen de underground een populair genre, met veel uitgaven op cassettebandjes of cd-r in kleine oplagen, en er bestaat een groot netwerk tussen al deze artiesten. Door de grote extremiteit is het in de wereld van de toonaangevende muziek geen geaccepteerd genre, maar het kent wereldwijd een grote groep liefhebbers. Het genre grenst aan, en overlapt vaak met, andere genres, zoals industrial (Ah-Cama Sotz, Iszoloscope) of drones (Isomer, SleepResearch_Facility) Met ambient heeft het niet zo heel veel te maken, daar die stijl vrij melodieus is. Dat is met dark ambient beduidend minder het geval. Maar ook hier komen overlappingen voor. Bekend is het album Soliloquy for Lilith van Nurse with Wound. Muzikaal bestaat het genre uit angstaanjagend klinkende drone-achtige geluiden, gecombineerd met een breed scala aan andere gevonden geluiden. Kenmerkend is het gebruik van zeer extreme galmeffecten om een angstaanjagende, spookachtige sfeer te creëren. Het voorbije decennium kwamen enkele invloedrijke dark-ambientartiesten uit de stal van Cold Meat Industry, vooral Desiderii Marginis en Atrium Carceri.