Dartmoorpony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dartmoorpony
Dartmoor Ponies3.jpg
Basisinformatie
Type pony
Herkomst Verenigd Koninkrijk, Dartmoor
Gebruik rijpony, tuigpony
Eigenschappen
Stokmaat 116 - 127 cm
Hoofd edel
Kleuren meest zwart en bruin
Fokkerij
Stamboek Nederlands Dartmoor Pony Stamboek
Website Dartmoorstamboek
Dartmoor Ponies, southwest of Princetown - geograph.org.uk - 220330.jpg
Lijst van paardenrassen

De dartmoorpony is een middelgrote, van oorsprong Britse pony die nog steeds in het wild in het nationale park Dartmoor voorkomt. De dartmoorpony is nauw verwant aan de exmoorpony, die naar het nationale park Exmoor is genoemd, dat ook in het zuidwesten van Engeland ligt.

Kenmerken[bewerken]

De stokmaat van de dartmoorpony ligt tussen 1,10 en 1,25 meter. De pony is daardoor zeer geschikt als rijdier voor kinderen. De pony lijkt enigszins op een miniatuur volbloed, met een gespierde hals, een korte rug, sterke benen, gespierde rug en lendenen. De benen zijn slank met goedgevormde hoeven. De staart is zwaar en heeft een hoge inplanting. De pony's komen voor in alle kleuren, behalve in bont.

Geschiedenis[bewerken]

De pony's werden in de middeleeuwen gebruikt om tin vanuit de mijnen door heidegebieden te transporteren. Dit ras heeft invloed ondergaan van de arabier, de Welsh pony, de shetlandpony en de Fell Pony.

Gebruik[bewerken]

Deze elegante pony's worden tegenwoordig gefokt en in ere gehouden door particulieren over de gehele wereld. Dartmoorpony's worden ingezet in alle takken van de paardensport, zoals dressuur, springen en mennen.

Afbeeldingen[bewerken]

Wilde Dartmoorpony's in het nationale park Dartmoor.

Websites[bewerken]