Darwinvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darwin fish.png

De Darwinvis ([Darwin Fish) is een Ichthus met geëvolueerde benen en voeten, vaak met het woord Darwin erin geschreven. Het symbool is een parodie op de christelijke Ichthus (de Jezusvis die wel als stickers achter op auto's geplakt wordt).

De Darwinvis symboliseert de evolutieleer van Charles Darwin als tegenwicht voor het geloof in creationisme, wat veel voorkomt in verschillende stromingen van (onder meer) het christendom. Het evolutiesymbool heeft qua vormgeving wat weg van de uitgestorven diersoort tiktaalik, een belangrijk voorbeeld van een essentiële fossiele overgangsvorm.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Twee leden van de toenmalige vereniging Southern California Atheïsts (zie The Skeptics Society), genaamd Al Seckel en John Edwards, ontwierpen de Darwin Fish in 1983. Het symbool verscheen voor het eerst op een pamflet voor vrijdenkerij van Atheïsts United in 1984. Seckel en Edwards gaven de Darwin Fish vervolgens vrij om op bijvoorbeeld T-shirts en bumperstickers te drukken. In de jaren daarna groeide het ontwerp uit tot een veelgebruikte vorm in allerlei varianten van massaproductie.