Dave Greenslade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dave Greenslade tijdens een concert in Wissen, juni 2011

Dave Greenslade (Woking, Surrey, 18 januari 1943) is een Brits toetsenist. Hij is bekend geworden als lid van de groep Colosseum.

Greenslade muzikale loopbaan begon in 1957. Hij trad toen op met jeugdvrienden Tony Reeves (contrabas) en Jon Hiseman (drums). De eerste optredens werden gegeven in de omgeving van Oost-Londen onder de naam D.G.Trio. Greenslade zei dat hij daarbij beïnvloed was door Dave Brubeck, Duke Ellington, Charlie Parker en Bill Evans. In de jaren 1964 en 1965 speelde hij in The Wes Minster Five. In 1968 formeerden Reeves en Hiseman met Dick Heckstall-Smith de groep Colosseum, waarna Greenslade toetrad. Het kwartet leverde met hun tweede album Valentyne suite een klassieker af in het genre progressieve rock. Ondanks de goede kritieken bleef succes uit en Greenslade en Reeves zetten hun loopbaan voort in de band Greenslade. Voor die band bleef groot succes ook uit, en na een aantal albums probeerde Greenslade het solo. Rond die tijd was hij kortstondig te vinden in If. Ook speelde hij met Chris Farlowe in diens band The Thunderbirds. Zijn tweede solopoging The pentateuch of the cosmogony werd opnieuw een klassieker, maar dit keer was de muziek daar niet verantwoordelijk voor. Het dubbelalbum zat verpakt in een elpeegroot boekwerk dat geïllustreerd was door Patrick Woodroffe. Het werd een verzamelobject. De solocarrière van Greenslade verliep ook niet succesvol. Zijn inkomsten bestonden voornamelijk uit opbrengsten uit het schrijven van muziek bij films en documentaires.

In 1994 vond een reünie van Colosseum plaats en de band trad vanaf toen weer regelmatig op. Ook Greenslade kwam af en toe bij elkaar.

Discografie[bewerken]

Colosseum[bewerken]

Greenslade[bewerken]

Solo[bewerken]