De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Regie Felix Herngren
Scenario Felix Herngren
Hans Ingemansson
Jonas Jonasson
Muziek Matti Bye
Première 25 december 2013
Genre Komedie,
Avontuur
Speelduur 112 minuten
Taal Zweeds,
Engels,
Russisch,
Frans,
Spaans
Land Zweden,
Frankrijk,
Duitsland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) is een Zweedse film van Felix Herngren uit 2013, gebaseerd op het gelijknamige boek en schrijversdebuut van journalist Jonas Jonasson uit 2009.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Vlak voor het feest ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag klimt Allan Karlsson op zijn sloffen uit het raam van het bejaardenhuis in Malmköping. Het bejaardenhuis meldt zijn vermissing bij de politie, terwijl Allan naar een het nabije busstation loopt. Daar krijgt hij van een skinhead een koffer in z'n handen geduwd, waarmee hij voor de paar kwartjes die hij heeft op een bus stapt en bij een verlaten stationnetje weer uitstapt. Samen met de oude bewoner daarvan drinkt hij een borrel, maar dan blijkt de koffer vol te zitten met bankbiljetten. Terwijl de film in flashbacks Allans leven van klein jongetje tot explosievenexpert toont, waarbij hij de knappe koppen en wereldleiders van de 20ste eeuw ontmoet die allemaal iets van hem willen, stapelen de ontmoetingen, vergissingen en wonderlijke gebeurtenissen zich op. Achtervolgd door gangsters die de koffer terug willen en een politiecommissaris die hem zoekt gaat hij met nieuwe vrienden op de vlucht.

Een dolkomische film met ontelbare explosies, achtervolgingen, nieuwe vriendschappen, onfortuinlijke doden en een 100-jarige vriendelijke trage man die vroeger al drinkend met wereldleiders de geschiedenis van de 20ste eeuw bepaalde. Niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar het hád gekund!

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]