De Blokker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Blokker/Blokweerse Molen
De Blokker
Basisgegevens
Plaats Alblasserdam
Bouwjaar onbekend/ herbouwd na brand in 2001
Type wipmolen
Kenmerken grondzeiler
Functie poldermolen
Bestemming  Het bemalen van het onderdeel Blokweer in de polder Alblasserdam, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  7091
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Blokker of Blokweerse molen is een van de negentien Kinderdijkse molens. Deze molens bevinden zich in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. In tegenstelling tot de andere achttien ligt deze molen net niet op het grondgebied van het dorpje Kinderdijk dat tot de gemeente Molenlanden behoort maar in de naastgelegen gemeente Alblasserdam. De molen staat ook bekend onder de naam Blokkerse Wip, en wel omdat het een wipmolen betreft.

Op de plaats van de Blokker molen stond al in de Middeleeuwen een molen. Deze oorspronkelijke molen werd tijdens de Nederlandse opstand door Spaanse troepen in brand gestoken. De huidige molen stamt uit het begin van de zeventiende eeuw. De laatste restauratie vond plaats in 2001, nadat de molen op 27 juli 1997 gedeeltelijk was afgebrand.

De molen is bedoeld om het Blokweerse deel van de Alblasserwaard te bemalen.

De Blokker is gebouwd op een borstwering van baksteen. De vlucht is 26,9 meter en het scheprad heeft een diameter van 5,7 meter. Uitzonderlijk voor een wipmolen is de aanwezigheid van een buitenvangstok voor het bedienen van de vang (rem).

De eigenaar van de molen is de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.