De Castellane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Castellane, Épernay

De Castellane is een champagnehuis dat in 1895 werd gesticht en in Épernay is gevestigd. Het bedrijf is onderdeel van Laurent Perrier. De cuvée de prestige is De Castellane Commodore, een vintage of millésime.

Het huis werd in 1895 opgericht door burggraaf Florens de Castellane een bekende societyfiguur in het Parijs van het fin de siècle. De familie Castellane is een oude Provençaalse familie die afstamt van de graven van de Provence en de graven van Arles.

Het herkenningsteken van het merk is het kruis van Sint-Andreas dat in rood op een witte achtergrond de etiketten siert. Dit kruis is een eerbetoon aan de standaard van het oudste regiment van de Champagne.

Het aan de familie Merand overgedragen bedrijf bleef de prestigieuze naam van De Castellane gebruiken. De firma houdt kantoor in opvallende art-nouveaugebouwen waarvan de 66 meter hoge toren uitziet op de spoorlijn en de vallei van de Marne, Het bedrijf beschikt over honderd roestvrijstalen tanks en negen strekkende kilometer kelder in de krijtrotsen onder Épernay. In het hoofdgebouw is een champagnemuseum gevestigd. De tentoonstelling is gewijd aan de evolutie van het wijn maken, de verschillende technieken en de ontwikkeling van de champagne.

De vier champagnes van De Castellane[bewerken]

  • De Brut Champagne , deze droge Brut Sans Année is het visitekaartje en de meest verkochte champagne van het huis. De wijn bestaat uit 40% chardonnay, 30% pinot noir en 30% pinot meunier. De constante kwaliteit wordt gewaarborgd door het bijmengen van ongeveer 15% oudere jaargangen uit de reserves. De flessen worden twee jaar lang in de kelder bewaard om te rijpen. Als dosage wordt aan de liqueur d'expédition 9 of 10 gram suiker per liter toegevoegd. Daarna mag de fles nog minimaal drie maanden in de kelder rusten.
  • De Brut Rosé, een rosé champagne, is een assemblage van verschillende terroirs en druivenrassen. Men koos 40% pinot noir, 30% pinot meunier en 30% chardonnay. De roze kleur dankt deze rosé champagne aan het bijmengen van 15 tot 17% rode wijn uit de Champagne, De hoeveelheid is afhankelijk van het jaar. De jonge wijn wordt vijf maanden in eiken kuipen bewaard en na het bottelen 24 tot 30 maanden in de kelder gelegd. Na de dégorgement mag de wijn nog eens drie maanden rusten.
  • De Brut Millesimé is een champagne uit druiven van één enkel wijnjaar. Zo'n millesimé wordt alleen in uitstekende wijnjaren zoals 2004 gemaakt. De Castellane gebruikte 45% pinot noir uit Hautvillers, Ay, Bouzy en Mareuil-sur-Ay en 55% chardonnay uit Cramant, Avize, Le Mesnil-sur-Oger en Cuis. De wijn werd vier jaar in de kelders bewaard om te rijpen. De liqueur d'expédition die na de dégorgement aan deze flessen werd toegevoegd was niet gezoet.
  • De Démi Sec is een zoete champagne. Deze assemblage van 40% pinot noir, 30% pinot meunier en 30% chardonnay werd met 38 gram suiker per liter gezoet. De jonge wijn heeft vijf maanden lang in de kelders, waar het constant 11 of 12 °Celsius is, gebotteld en mocht daarna twee jaar op gist lageren. Na het aanbrengen van de definitieve kurk mocht de wijn nog minimaal drie maanden in de kelder rusten.

Literatuur[bewerken]

Bron[bewerken]

  • Deze pagina is deels vertaald van de Franse en Engelstalige Wikipedia