De Centrale (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zicht op De Centrale vanop de Sint-Baafskathedraal

De Centrale is een intercultureel centrum in de Belgische stad Gent, dat is gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale.

Een gedeelte van de warmteproductie werd via stoom ook gebruikt voor verwarming van huizen. Sinds de jaren 80 was de centrale in onbruik geraakt en eind 20e eeuw werd ze ingericht tot intercultureel centrum.[1] Opvallend is de grote schoorsteen die op veel plaatsen in Gent goed zichtbaar is.

De Centrale is een interculturele organisator van (podium)kunsten, een open huis dat de artistieke expressies die voortspruiten uit de culturele diversiteit in Gent, Vlaanderen en Brussel een podium biedt, deze expressies uit de verborgenheid haalt maar tevens de erkenning en waardering ervan onderbouwt voor ruimere publieken en zo mee bruggen slaat binnen en tussen de diverse gemeenschappen.

Naast workshops, cursussen en voorstellingen hebben de activiteiten van De Centrale ook betrekking op de wereldkeuken, zoals ze die serveren in hun eigen restaurant. Een mooi voorbeeld van interactie tussen al deze elementen is de publicatie The Food Sessions, uitgegeven door de Gentse uitgeverij Beefcake Publishing. Het boek bevat recepten uit de wereldgastronomie, gekozen door de muzikanten die hebben opgetreden in De Centrale en werd geleverd met een cd vol songs van dezelfde muzikanten.

EDF Luminus[bewerken]

Op de site heeft EDF Luminus drie gaseenheden geïnstalleerd (Gent-Ham):[2]

Externe links[bewerken]