De Generaal (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Generaal
De Generaal
Locatie
Locatie Rijswijk (Zuid-Holland)
Coördinaten 52° 2′ NB, 4° 19′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Ministerie van CRM
Huidig gebruik Appartementen
Bouw gereed september 1965 (hoogste punt)
Opening september 1966
Verbouwing 2016-2021
Architectuur
Bouwstijl Jackblocksysteem
Verdiepingen 18
Bouwinfo
Architect Jan Lucas, Lucas & Niemeijer
Detailkaart
De Generaal (Zuid-Holland)
De Generaal
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Generaal is een gebouw in de Zuid-Hollandse plaats Rijswijk. Het is ook wel naar zijn voormalige gebruikers bekend als het CRM-gebouw of het Belastingkantoor. In de beginperiode heette het cultuurpaleis of Gebouw M.

Het is het eerste gebouw in Nederland dat verrees volgens het jackblocksysteem. Het kantoorgebouw is ontworpen door Jan Lucas van het architectenbureau Lucas & Niemeijer. Het werd opgeleverd in 1966 als onderdeel van het complex, waarbinnen ook het Rijswijkse winkelcentrum In de Bogaard ligt. Een tweede flatgebouw dat in Rijswijk volgens het jackblocksysteem werd gebouwd was Hoogvoorde in 1971.

De eerste gebruiker was het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk (CRM) onder minister Maarten Vrolijk die op 3 oktober 1966 zijn intrek nam.[1] In 1971 verhuisde het ministerie naar het nieuw opgeleverde Hoogvoorde. De volgende gebruiker was de Belastingdienst, die het gebouw verliet op de afdeling FIOD na.

Na het vertrek van deze dienst stond het gebouw jaren leeg. Er waren plannen om er een asielzoekerscentrum van te maken, maar dat stuitte op grote weerstand van omwonenden en winkeliers.

In 2016 werd besloten het gebouw te verbouwen en in richten als woontoren met 200 appartementen. In 2021 werd de verbouwde appartementenflat opgeleverd. De verschillende woontypes hebben namen gekregen, zoals: De Soldaat, De Korporaal, De Sergeant, De Adjudant, De Vaandrig, en De Kolonel voor het penthouse. Op de begane grond zijn commerciële ruimtes, waaronder een filiaal van New York Pizza. Het gebouw staat op de hoek van de Steenvoordelaan en de Generaal Spoorlaan in Rijswijk.