De Klassieken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Klassieken
Presentatie Ab Nieuwdorp
Muziekgenre Klassieke muziek
Uitzendingen
Tijdstip Elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur.
Omroep AVRO
Radiostation Radio 4
Periode 4 december 2006 - ...
Portaal  Portaalicoon   Media

De Klassieken is een radioprogramma van de AVRO op Radio 4. Het programma wordt sinds 4 december 2006 iedere werkdag 's ochtends uitgezonden. Het programma werd eerst gepresenteerd door Maartje van Weegen, nadien door Clairy Polak en door Hans Smit. Sinds augustus 2015 is Ab Nieuwdorp de vaste presentator.

Rubrieken[bewerken]

Elk half uur zijn er verschillende rubrieken:

  • De Kettingreactie: Iedere dag wordt doorgeborduurd op een muziekfragment van de vorige dag. Luisteraars kunnen daarvoor voorstellen indienen. Zo ontstaat een haast oneindige schakelketting van muziekstukken.
  • Iedere week staat een ander thema centraal. In de rubriek Variaties op een Thema is daar dagelijks aandacht voor. Op de laatste dag van de week leveren ook luisteraars een bijdrage.

Voormalige rubriek:

  • De Aubade: Hierin werden verzoeknummers gedraaid. Luisteraars konden een verzoek indienen voor bijvoorbeeld een verjaardag of jubileum van een familielid, vriend(in), kennis of collega. Met het vertrek van Clairy Polak is dit item komen te vervallen. Hiervoor in de plaats kwam De Kettingreactie.

Speciale uitzendingen[bewerken]

Elke laatste vrijdag van de maand wordt uitgezonden vanuit de huiskamer van een luisteraar wiens muziekkeuze en verzameling centraal staat. Regelmatig geven prominenten onder de noemer De Klassieken Live live acte de présence in de studio.

Externe link[bewerken]