De Miekes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'Annemieke en Rozemieke'-standbeeld op de Zeedijk in Middelkerke

De Miekes ofwel Annemieke en Rozemieke, zijn twee personages uit de Vlaamse stripreeks Jommeke. Ze zijn ongeveer 13 jaar oud en hebben een aapje, Choco als huisdier.

Omschrijving[bewerken | bron bewerken]

Annemieke en Rozemieke vormen een tweeling en lijken als twee druppels water op elkaar. Het enige verschil aan hen is dat Rozemieke een haartje meer heeft langs haar rechteroor. Wanneer hun naam niet vermeld wordt, is het voor de lezer niet duidelijk wie wie is. Als de meisjes samen aangeduid worden, gebruikt men de naam 'de Miekes', naar hun gelijkluidende naam.

De Miekes komen voor het eerst voor in het tweede album uit de reeks, De zingende aap. Vanaf album 39, Lieve Choco hebben ze in navolging van Jommeke en Filiberke een huisdier, de aap Choco. Choco wordt hun oogappel en bezorgt hen heel wat plezier en avonturen. De Miekes zijn de dochters van Bert en Greet. Ze zijn het evenbeeld van hun moeder. Hun ouders komen pas heel laat voor het eerst in beeld (album 100, Het jubilee), waardoor het er tot dan soms op lijkt dat de Miekes alleen wonen.

De Miekes dragen allebei een gele, wijd opengaande en korte rok, een witte blouse waarvan de mouwen zijn opgerold en daarboven een zwarte gilet. Hun schoenen zijn eveneens geel en ze dragen steeds witte kousen. Hun kapsel is hun opvallendste kenmerk. Hun lange blonde haar wordt gedragen in een paardenstaart met een rood strikje.

De Miekes kunnen heel goed hun mannetje staan en gaan vaak mee op avontuur, hoewel ze vooral in de oudere albums weleens angsthazen durven zijn. In heel wat albums gaan de Miekes niet mee op avontuur omdat ze op reis moeten, aan de grote schoonmaak moeten beginnen of op iemand van de familie moeten letten. Dit gebeurt doorgaans in de albums waarbij de auteur geen al te grote groep in het verhaal wil betrekken.

Hoewel er in sommige albums weleens sprake is van een later huwelijk tussen Annemieke en Jommeke enerzijds en Rozemieke en Filiberke anderzijds, is er tussen de vier kinderen in de albums enkel sprake van vriendschap. Rozemieke heeft wel vaak last van jaloezie als Filiberke eens verliefd wordt op een ander meisje. Tussen de meisjes zelf is er nauwelijks jaloezie of sprake van ruzie.

Albums[bewerken | bron bewerken]

De Miekes komen voor in volgende albums : De zingende aap, De koningin van Onderland, Purperen pillen, De muzikale Bella, Het hemelhuis, De zwarte Bomma, De ooievaar van Begonia, De schildpaddenschat, De zonnemummie, Paradijseiland, Het staartendorp, De gouden jaguar, Wie zoekt die vindt, Apen in huis, Het wonderdrankje, De zeven snuifdozen, Kinderen baas, De Samsons, De vliegende ton, Knappe Mataboe, In Pimpeltjesland, Jommeke in de knel, Neuzen bij de vleet, Lieve Choco, Anakwaboe, De witte bolhoed, Filiberke gaat trouwen, De Jommekesclub, De zeepkoning, Diamanten in de zoo, De zilveren giraf, De groene maskers, De plastieken walvis, De fwietmachine, De zingende oorbellen, Het kristallen eendje, Broeder Anatolius, Tita Telajora, De vruchtenmakers, Het geheim van Macu Ancapa, De Kuko-eieren, De hoed van Napoleon, Luilekkerland, Madam Pepermunt, De kristallen grot, De vrolijke bende, De slaapkop, De verborgen tempel, De sprekende ezel, Choco ontvoerd, De gekke wekker, De Kikiwikies, Het rode oog, Peuterweelde, ...

Eigen strip[bewerken | bron bewerken]

In 2017 werd bekendgemaakt dat de stripreeks Jommeke een spin-off krijgt met nevenpersonages in de hoofdrol. De Miekes kregen de hoofdrol in dit album.[1][2] Dat stripalbum Zonnedorp op z’n kop verscheen op 6 september 2017.[3][4] Het album werd geschreven en getekend door Philippe Delzenne die meewerkt aan Jommeke.[1][5]

Standbeeld[bewerken | bron bewerken]

Sinds 29 juli 2006 staat er in Middelkerke een standbeeld van Annemieke en Rozemieke op de kruising van de Zeedijk en de Sint Theresiastraat.