De Tante van Charlie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Tante van Charlie (oorspronkelijke Engelse titel Charley's Aunt) is een komedie uit 1892 van de hand van Brandon Thomas.

De opvoeringen begonnen in Londen in 1892. Die oorspronkelijke productie zou uiteindelijk 1466 maal worden opgevoerd. Het stuk is in vele talen vertaald en talloze malen bewerkt voor film en televisie en als musical.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland werden vanaf 1893 verschillende bewerkingen opgevoerd, onder meer door de theatergroep van Henri Poolman.

In 1925 speelde Sydney Chaplin in een succesvolle (stomme) filmversie die ook in Nederland vertoond werd. Ook was in 1956 in Nederland een Duitse filmversie te zien. In 1962 bracht de KRO de klucht op televisie, met in de hoofdrollen Jan Blaaser en Tilly Perin-Bouwmeester.

Bewerking door Jon van Eerd 2004/2005[bewerken | brontekst bewerken]

De voorstelling liep in het seizoen 2004/2005 en werd geproduceerd door V&V Producties van Albert Verlinde. De Tante van Charlie werd geschreven door Jon van Eerd en won de Veghelse Toneelpublieksprijs [1] en ontving een nominatie voor de Toneelpublieksprijs. [2]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Boezemvrienden Roderick en Charlie willen met hun geliefdes, Eline en Celine, afspreken voordat zij voor de zomer vertrekken naar de Rivièra. Hun vader (Olivier Heemstede) is echter van mening dat de jongens slechts klaplopers zijn, die hun zinnen hebben gezet op het familiekapitaal. Om de meisjes van het tegendeel te overtuigen dwingen ze hun butler (Brasschaet) zich voor te doen als de schatrijke tante van Charlie. Als de écht tante verschijnt loopt alles in het honderd.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Kolonel Everard van Aerdenhout Huib Rooymans
Rogier van Aerdenhout Vincent Moes
Charles Weijckerham (Charlie) Dieter Jansen
Jacob Brasschaet Jon van Eerd
Olivier Heemstede Maarten Wansink
Eline Heemstede Cindy Holstege
Celine Heemstede Nienke van Hasselt
Donna Lucia D'Alvadorez Pamela Teves
Ella Verhage Marjolein Algera

Artistieke medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]