De Tempel (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Na de renovatie van 2011
De kluisdeur

De Tempel is een voormalig bankgebouw aan de Prins Hendrikstraat 39, in het Zeeheldenkwartier van Den Haag. Het is een rijksmonument[1].

De stijl[bewerken]

Het gebouw werd in 1915 gebouwd door architect F.A. Bodde. De stijl is die van de Um 1800 Bewegung. De gevel is versierd met beeldhouwwerk van Jan Altorf. Binnen zijn houten en marmeren lambriseringen. Er is een grote daglichtbox met glas-in-lood in het dak waardoor ook de hall op de begane grond verlicht wordt.

Bestemming[bewerken]

Het gebouw werd ontworpen als bankgebouw voor de Haagsche Commissie Bank, die in 1903 was opgericht. Het staat ook bekend als Huize Meijer de Vries uit de tijd dat er een tehuis voor zestig geestelijk gestoorde dames was. Sinds het begin van de jaren 90 was discotheek De Tempel hier gevestigd. Deze werd in 2005 gesloten.

Renovatie[bewerken]

Het pand is eigendom van een vastgoedbedrijf en is in gebruik sinds 2011 bij de afdeling archeologie van de gemeente. De marmeren hall met de betraliede loketten herinneren aan de bank en in de voormalige bankkluis, waar het archeologisch depot is, heerst het hele jaar door een constante, koele temperatuur. Het pand is gerenoveerd met de doelstelling om het met behoud van alle stijlkenmerken energiezuinig te maken. De buitenkant van het gebouw heeft ook na de renovatie nog stalen kozijnen en enkel isolatieglas en er zijn glas-in-lood partijen. Ook aan de binnenzijde zijn de oorspronkelijke details niet verloren gegaan. Het pand wordt nu verwarmd door de zon, en het warmteoverschot wordt opgeslagen om in de wintermaanden gebruikt te worden. Het overschot aan warmte en koude wordt opgeslagen in ondergrondse bronnen op 60 en 80 meter diepte. Warmte en de koude worden via vloer- en wandverwarming afgegeven aan de ruimtes.