Naar inhoud springen

Park van Hoegaarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Joris (overleg | bijdragen) op 7 mei 2017 om 08:04. (Behouden bij verwijdersessie 7 mei 2017)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een deel van de tuinen.
Kikker bij een vijver in de tuinen

De Tuinen van Hoegaarden omvat een geheel van 26 thematuinen, die zich bevinden op het landgoed van het Kapittelhuis te Hoegaarden. Het 4 ha grote kapittelpark huisvest de Tuinen van Hoegaarden sinds 1991. De Tuinen van Hoegaarden is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse tuinaannemers en VLAM.

Achtergrond

De tuinen vormden oorspronkelijk een park achter het Kapittelhuis. Dit park werd aangelegd in de jaren 1880 en was toen 3 hectare en 16 are groot. Het Kapittelhuis en de tuinen waren destijds privé-eigendom van de brouwersfamilie Dumont. Hoewel het geheel "hof" genoemd werd, was het geen moestuin, maar veeleer een lusthof. Stelselmatig volgde aanplanting. Dymphna Dumont trouwde in 1911 met Albert Charles Bail, waardoor het geheel in handen kwam van de familie Bail.[1] Hun zoon Paul Bail werd meteen de laatste privé-eigenaar van het park: in 1980 werd hij vermoord.[2] Bail was ongehuwd en kinderloos en had geen erfgenamen. Op die manier werd de staat eigenaar van de gronden. Enkele jaren later kocht de gemeente Hoegaarden het geheel aan en stelde het open voor publiek.

In 1990 werden de tuinen samen met andere elementen beschermd als dorpsgezicht.[3]

In juni 1991 werden de Tuinen van Hoegaarden officieel geopend door Gaston Geens, toenmalig voorzitter van de Vlaamse Executieve (later werd deze functie "minister-president van de Vlaamse Regering" genoemd).[4] De tuinen heetten oorspronkelijk de Vlaamse Toontuinen. In 2004 werd de naam gewijzigd in De Tuinen van Hoegaarden.

De thematuinen

  1. Hagenpadtuin
  2. Serretuin
  3. Stadstuin
  4. Misdaadtuin
  5. Patiotuin
  6. Biertuin
  7. Pollenarme tuin
  8. Geurtuin
  9. Zitkuiltuin
  10. Gouden tuin
  11. Pottentuin
  12. Vijvertuin
  13. Formele tuin
  14. Bamboetuin
  15. Kringlooptuin
  16. Geheime tuin
  17. Spiegeltuin
  18. Boudewijntuin
  19. Daktuin
  20. Schaduwtuin
  21. Rozentuin
  22. Tuin van heden
  23. Mercatortuin
  24. Landelijke tuin
  25. Ecologische siertuin
  26. Borders
Zie de categorie De Tuinen van Hoegaarden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.