De Utrecht (Leeuwarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Utrecht
Tweebaksmarkt 48 Leeuwarden.jpg
Locatie Tweebaksmarkt 48, Leeuwarden
Oorspr. functie Bijkantoor Levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht"
Huidig gebruik Thans Kleintheater De vier Pelikanen
Start bouw 1903
Bouw gereed 1904
Bouwstijl Jugendstil
Monumentnummer 24411
Architect A.J. Kropholler en J.F. Staal
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Utrecht is een monumentaal pand in de stijl van de Jugendstil aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Het pand uit 1903-1904 is ontworpen door A.J. Kropholler en J.F. Staal en diende als bijkantoor van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht".

Het pand is gebouwd uit grotendeels gele baksteen met granieten balken en blokken. Het pand bestaat uit drie delen: een voordeel met zadeldak, een achterdeel met zadeldak dwars daarop en een torentje met puntdak. Op het torentje bevindt zich een beeld van J. Mendes da Costa dat vier pelikanen uitbeeldt.

In de voorgevel is in rode baksteen "Utrecht" ingelegd. Er zijn twee gevelstenen met de wapens van Nederland en Utrecht, vastgehouden door leeuwen en vier tegeltableaus. In het tochtportaal bevindt zich boven de ingang nog een tegeltableau met "Pax intrantibus" (Latijn voor "Vrede voor hen die binnentreden").

Binnen bevindt zich op de vloer een mozaïek dat een pelikaan met jongen voorstelt. Ook vele andere oorspronkelijke versieringen zijn nog te vinden, alsmede wapens van de plaatsen waar de levensverzekering kantoren had.

Sinds 1 september 2013 is in het pand een theater gevestigd. Het kleinste Jugendstil-theater van Europa; De vier Pelikanen. In de zaal zijn 35 zitplaatsen. Men kan er trouwen, vergaderen, presenteren, zingen, spelen en dineren. www.devierpelikanen.nl