De Veenhoop (West-Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gebied de Veenhoop beslaat het westelijk deel van het West-Friese ambacht Drechterland in de provincie Noord-Holland. Het gebied wordt vanaf de 14e eeuw onafgebroken bewoond en bewerkt.

De dorpen in deze streek vielen sinds het jaar 1408 onder het stadsrecht van de stad Hoorn. De Veenhoop beslaat volgens een oorkonde uit die tijd het gebied van de latere en inmiddels voormalige gemeente Beets (nu gemeente Edam-Volendam) en de vroegere gemeentes Berkhout, Avenhorn en Oudendijk die nu alle drie deel uitmaken van Koggenland.

Het door een dikke veenlaag bedekte gebied werd al voor 1357 door de Keukendijk enigszins beschermd tegen hoogwater vanuit de Zuiderzee. In later eeuwen verdween het veendek, zoals vrijwel overal in de Kop van Noord-Holland, door turfwinning, inklinking en veenoxidatie, waarna een vruchtbare kleigrond overbleef. Door de verlaging van de bodem was een sterke regulering van de waterstand noodzakelijk, daarom werden in het gebied de polders De Westerkogge, Beschoot en Beetskoog aangelegd.