De Zijl Zwemsport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Zijl-LGB)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Zijl Zwemsport is de grootste zwemsportvereniging in de Leidse regio.

Deze Nederlandse vereniging organiseert zwemlessen en heeft tevens afdelingen voor de wedstrijdsporten waterpolo, triatlon en wedstrijdzwemmen. De vereniging heeft meer dan 1500 actieve leden en maakt hoofdzakelijk gebruik van zwembad De Zijl en Poelmeer. De clubkleuren zijn rood en blauw.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging is in 2003 voortgekomen uit de verenigingen 'De Zijl-LGB' uit Leiden en Vivax uit Oegstgeest. In 2013 heeft Vivax zich na een stemming in de ALV teruggetrokken uit "de Zijl sg" en maakt sedertdien geen onderdeel meer uit van "De Zijl Zwemsport".

De Zijl-LGB[bewerken | brontekst bewerken]

'De Zijl-LGB' was een zwem-, polo- en triatlonvereniging uit Leiden. De vereniging ontstond in 1971 uit een fusie tussen De Zijl en LGB (De Leidse Golfbrekers). De Zijl, opgericht op 29 juli 1922, had een grote groep waterpoloërs. Bij De Leidse Golfbrekers, opgericht op 14 juni 1946, behoorden Olympische zwemkandidaten tot de oud-leden. Na de oprichting ontstond het clubblad 'De Zijl-LGB Post'.

De eerste vijf jaar maakte de vereniging een grote ontwikkeling door. Bij het waterpolo werden diverse kampioenschappen gevierd. Waterpoloër Albert Spijker was de eerste senior international van de vereniging. Het wedstrijdzwemmen groeide gestaag. Schoolslagzwemmer Kees Uittenhout brak een 'eeuwenoud' Nederlands record.

Vanaf 1977 breken de hoogtij dagen aan van waterpoloër Stan van Belkum en zwemmer Edward Maasdijk. Op 30 september 1983 opent clubhuis 'De Waterkeet' zijn deuren naast zwembad De Zijl. Tevens organiseert De Zijl-LGB in dat jaar een ronde van de Europa Cup II. In de halve finale in het Joegoslavische Split worden de heren uitgeschakeld. Daarnaast worden er allerlei andere activiteiten zowel in als buiten het zwembad georganiseerd. In 1989 start onder leiding van George Sieverding het langebaanzwemmen.

De Zijl-LGB krijgt het steeds moeilijker zowel sportief als financieel. In 2003 wordt besloten om voor de waterpolotak een startgemeenschap te vormen met 'Zwem & Polovereniging Vivax', een zwemsportvereniging uit Oegstgeest.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Heren:

2013

Dames: zie hiertoe het artikel over ZVL

Triatlon[bewerken | brontekst bewerken]

De Zijl Zwemsport organiseert jaarlijks in de maand augustus de triatlon van Leiderdorp.

Waterpolo[bewerken | brontekst bewerken]

De Zijl Zwemsport komt met het eerste herenteam uit in de landelijke hoofdklasse. In totaal zijn er rond de 15 teams die deelnemen aan de competitie.

De Zijl-LGB en Vivax speelden tot begin 2008 als een startgemeenschap onder de naam De Zijl-LGB/Vivax. In 2006/07 werd De Zijl-LGB/Vivax 3e van Nederland en dat gaf recht op deelname aan de Europese LEN-Trophy in 2007/08. Voor de eerste kwalificatieronde moest De Zijl-LGB/Vivax naar Tenerife om daar tegen de thuisclub Martianez, de Russische club CSKA Moskou en de Engelse club Manchester te spelen. Tijdens dat toernooi won De Zijl-LGB/Vivax alleen van Manchester, eindigde daarmee als 3e van de 4 en was uitgeschakeld (alleen de eerste twee gingen door).

In november 2007 werd besloten een andere naam aan de startgemeenschap te geven, waarmee De Zijl Zwemsport was geboren.

ZVL (Dames)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ZVL voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De dames van De Zijl Zwemsport komen sedert het seizoen 2004-2005 uit in een startgemeenschap onder de naam ZVL. ZVL is het resultaat van een samenwerkingsverband van drie verenigingen in de regio Leiden en Oegstgeest. Met ZVL wilden ze opnieuw een hoofdrol vervullen in de nationale hoofdklasse van de dames. De letters ZVL staan voor De Zijl-LGB, Vivax en LZ 1886.

Wedstrijdzwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De selectie van het wedstrijdzwemmen komt uit in de landelijke-competitie. Femke Heemskerk is de bekendste exponent van deze afdeling. Ze kwam op jonge leeftijd van Z&PC Alkemade en vertrok naar het Nationaal Zweminstituut Amsterdam.

Bekende (ex)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]