De Zonheuvel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zonheuvel
(2014)
Soest gemeentelijk monumentenschildje.jpg (2014)
Locatie
Locatie Soesterbergsestraat 127
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 18′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie dokterswoning
Bouw gereed 1925
Verbouwing 2013
Bouwinfo
Architect H.F. Mertens
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Zonheuvel is een gemeentelijk monument aan de Soesterbergsestraat 127 in de gemeente Soest in de provincie Utrecht.

Het voormalige doktershuis werd in 1927 gebouwd naar een ontwerp van de architect H.F. Mertens uit Bilthoven. Dit sanatorium werd gebouwd voor de Christelijke vereniging tot Stichting en Instandhouding van Sanatoria voor Lijders aan Tuberculose uit Utrecht. Sanatorium Zonnegloren was voor mensen met tuberculose en later een ziekenhuis in de gemeente Soest. Het sanatorium is inmiddels afgebroken.

De Zonheuvel is gebouwd op een duin en heeft stijlkenmerken van de Amsterdamse School. De nok van het afgewolfde rieten dak loopt evenwijdig aan de Soesterbergsestraat. Tegen de asymmetrische voorgevel is een erker gebouwd. Aan de rechtergevel is eveneens een erker gebouwd, deze is met een balkon en een gemetselde balustrade. De meeste vensters hebben een liggend aanzien en zijn allemaal voorzien van roeden.

Zie ook[bewerken]