Naar inhoud springen

De Zonnegaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KehppKukkieBot (overleg | bijdragen) op 15 okt 2015 om 08:12. (→‎Achtergrondinformatie: spelfout weg, replaced: gebruik gemaakt → gebruikgemaakt met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Zonnegaard
Villa De Zonnegaard
Locatie
Locatie Venloseweg 47, Tegelen
Adres Venloseweg 47Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 21′ NB, 6° 9′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie fabrikantenvilla
Bouw gereed 1932
Bouwinfo
Architect Jacq Grubben
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Monumentnummer 0983/267
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Zonnegaard is een monumentale villa in Tegelen, tegenwoordig een stadsdeel van de Nederlandse gemeente Venlo.

Locatie

De villa is gelegen aan de Venloseweg, aan de noordzijde van de kern, en is tegelijk met de iets verderop richting de Tegelse kern gelegen villa De Lings in 1932 gebouwd in opdracht van Harrie Teeuwen, de broer van Jos Teeuwen. De villa ligt op een terp. Deze kunstmatige verhoging werd aangelegd naar aanleiding van de overstroming van de Maas in 1926.

Achtergrondinformatie

De gebroeders Teeuwen hebben een belangrijke rol gespeeld in de kleiwarenindustrie van Tegelen. De villa is ontworpen door de in Blerick geboren architect Jacq Grubben en heeft een sterke overeenkomst met De Lings in architectuur en materiaalgebruik. Net als bij De Lings is bij De Zonnegaard rijkelijk gebruikgemaakt van gebakken kleimateriaal, afkomstig uit de fabriek van de gebroeders Teeuwen. De spouwmuren zijn bovendien, als isolatie, voorzien van ongebakken klei. De bouwstijl van beide villa’s is sober traditioneel, wat in de jaren dertig van de 20e eeuw steeds meer voorkwam.

Enkele bouwkenmerken

Het interieur wordt gekenmerkt door een barokke vormgeving met veel houtwerk. Het pand bestaat uit drie bouwlagen, waaronder de markante, samengestelde, kap over twee bouwlagen. Het pand is geheel onderkelderd. Aan de achterzijde is dit duidelijk zichtbaar en heeft het een functionele toepassing door de garage-entree op het laagste niveau. In de zuidelijke gevel ligt de monumentale entree. De noordelijke gevel heeft een vrij eenvoudig en symmetrisch uiterlijk. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen. In het pand is veelvuldig eikenhout toegepast, met name op de benedenverdieping.

Externe link

Zie ook