De staatsregeling van de Atheners (Pseudo-Xenofon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De staatsregeling van de Atheners (Oudgrieks: Ἀθηναίων πολιτεία / Athenaion politeia; Latijn: Atheniensium respublica) is een werk van Pseudo-Xenofon uit de 5e eeuw v.Chr. dat een kritische beschrijving geeft van de Atheense democratie.

Auteur[bewerken | brontekst bewerken]

Diogenes Laërtios vermeldde het boek onder de werken van Xenofon maar gaf aan dat Demetrios van Magnesia diens auteurschap niet aanvaardde.[1] Moderne geleerden zijn het met die laatste eens, al slagen ze er niet in de werkelijke auteur met enige waarschijnlijkheid te identificeren. Sinds Gilbert Murray wordt "Pseudo-Xenofon" ook wel aangeduid als "de Oude Oligarch".

Datering[bewerken | brontekst bewerken]

De voorgestelde dateringen lopen uiteen van 443 tot 406 v.Chr. Waarschijnlijk is het werk ergens tijdens de Archidamische Oorlog geschreven (431-421 v.Chr.).

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De auteur, mogelijk te zoeken in kringen van plaatselijke oligarchen, is een conservatief die ervoor uitkomt dat hij de democratische staatsregeling van Athene niet genegen is. Het belet hem niet te analyseren hoe het volk er voordeel uit haalt en hoe het maritiem overwicht van Athene erop berust. In eenvoudige, onklassieke taal schetst hij de gebreken van het systeem en waarom het niet beantwoordt aan zijn ideaal van de eunomia. Ook de positie van de metoiken en de slaven komt aan bod.

Nederlandse vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]