De wereld een dansfeest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De wereld een dansfeest
Auteur(s) Arthur van Schendel
Kaftontwerper Rein Snapper
Land Nederland
Taal Nederlands
Genre Roman
Uitgever J.M. Meulenhoff
Uitgegeven 1938
Pagina's 253
Oorspronkelijke oplage 25 luxe exemplaren naast de gewone editie
Vorige boek Nachtgedaanten
Volgende boek De zeven tuinen
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De wereld een dansfeest. Roman is een roman van Arthur van Schendel die verscheen in 1938.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De wereld een dansfeest werd omstreeks 1936 geschreven. Van Schendel schreef er ook een inleiding bij maar keurde die af voor publicatie. Het boek verscheen in 1938 bij zijn vaste uitgever J.M. Meulenhoff.

De manuscripten van de roman en van de ongepubliceerde inleiding zijn in bezit van de erven van de schrijver en berusten in het Nederlands Letterkundig Museum.

De roman wordt door sommigen als een van de belangrijkste werken van Van Schendel beschouwd. Zo stelde Simon Vestdijk het met Het fregatschip Johanna Maria het hoogst in Van Schendels oeuvre. Ook de Van Schendel-vorsers F.W. van Heerikhuizen en G.H. 's-Gravesande sloegen het werk hoog aan. Vooral de ingenieuze, naar de dans verwijzende vertelvorm en het gebruikmaken van het meervoudig vertelperspectief, waarbij het verhaal van twee hoofdpersonages verteld wordt in 19 hoofdstukken vanuit evenzovele ik-vertellers, golden als verrassend en vernieuwend.

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste druk van het werk verscheen in 1938 bij Uitgeverij J.M. Meulenhoff te Amsterdam, voorzien van een stofomslag ontworpen door Rein Snapper. Tot 1976 verschenen er nog de tweede tot en met de dertiende druk, de laatste bij Em. Querido's Uitgeverij in de reeks Salamanderpockets, alvorens het werd opgenomen in het vijfde deel van het Verzameld werk. Daarna verschenen er nog verschillende drukken, de 23e in 1997.

Luxe uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

Van deze uitgave verscheen een luxe, met numerator genummerde editie in een oplage van 25 exemplaren, gedrukt op Oud-Hollandsch papier van de firma Van Gelder Zonen.[1]

Trivium[bewerken | brontekst bewerken]

In een televisie-interview gaf de Belgische uitgeefster Angele Manteau ooit te kennen dat dit de roman was die zij zelf nog graag had uitgegeven, omdat het volgens haar een van de hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur is.[bron?]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Simon Vestdijk, 'Een pavane als medeminnaar', in: Muiterij tegen het etmaal. Deel 1. 's-Gravenhage, 1941 [=1942], p. 3-7.
  • Schrijversprentenboek. Deel 19. 's-Gravenhage, 1976, p. 39: facsimile van de eerste pagina van de ongepubliceerde inleiding van Van Schendel.