Death from Above 1979

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Death from Above 1979
Death from Above 1979 Paredes de Coura.jpg
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2000-2006
2011-heden
Oorsprong Toronto, Ontario, Canada
Genre(s) Dance punk
Label(s) Last Gang Records, Vice Recordings,
Leden
Zanger/drummer Sebastien Grainger
Bassist/toetsenist Jesse F. Keeler
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Death from Above 1979 is een dancepunkduo uit Toronto, Canada. De band werd opgericht in 2001 door Sebastien Grainger en Jesse F. Keeler. Ze speelde luidruchtige dancepunk, die beïnvloed was door heavy metal. Het geluid werd alleen geproduceerd door een basgitaar en een drumstel. De band ging op 3 augustus 2006 uit elkaar, door dat de leden te veel uit elkaar waren gegroeid qua muziekstijl. In 2011 kondigden ze echter een reünie aan. In september 2014 verscheen hun nieuwe album "The Physical World".

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan en naamsverandering[bewerken]

De Jesse F. Keeler en Sebastian Grainger ontmoetten elkaar tijdens een concert van Sonic Youth en besloten om in 2000 om een band te beginnen. Zo ontstond "Death from Above" als een disco-punkduo, die bestaat uit een bassist en een drummer. De band brengt op 15 december 2002 onder deze naam haar debuut-lp genaamd Heads Up uit. Deze lp werd uitgegeven door Ache Records en omvatte 3000 kopietjes. In november 2003 gaat de band weer de studio's in wat leidt tot de Romantic Rights EP, die uitkwam op 13 april 2004. Deze ep werd uitgeven door Sound Virus Records en zorgde voor naamsbekendheid in de Verenigde Staten.

Niet veel later moest de band haar naam veranderen wegens een rechtszaak. De naam Death From Above was namelijk al de naam van het New Yorkse platenmaatschappij van James Murphy, van LCD Soundsystem. Deze platenmaatschappij veranderde haar naam in DFA Records na de aanslagen van 11 september 2001. Daarom werd er het jaartal 1979 aan de bandnaam toegevoegd. Er wordt veel gespeculeerd over de reden van dit specifieke jaartal. "Death from Above" stond op een helikopter in de film Apocalypse Now uit 1979, maar volgens Sebastian Grainger is dit puur toeval. Het jaar 1979 is zijn geboortejaar.

You're a Woman, I'm a Machine[bewerken]

Van februari tot april 2004, duikt de band de studio weer in, om samen met producent Al-P hun debuutalbum op te nemen. Dit gebeurt in The Chemical Sounds, een studio in Toronto, en de Studio Plateau in Montreal. Op 26 oktober 2005, komt het album uit genaamd You're a Woman, I'm a Machine, er worden in totaal 175.000 stuks verkocht en het album wordt goud in Canada. Dit album zorgde voor de door braak en in 2005 stonden ze op het Metropolis Festival in Rotterdam. Van dit album komen drie singles uit, "Romantic Rights", "Blood on Our Hands" en "Black History Months". De nummers van dit album werden veelvuldig geremixt, onder andere door Justice en Erol Alkan. In navolging van deze remixen verschijnt op 18 oktober 2008 een remixalbum genaamd Romance Bloody Romance: Remixes & B-Sides. Ook coveren ze het nummer Luno van Bloc Party voor het album Silent Alarm Remixed.

Het einde[bewerken]

Op 3 augustus kondigt Jesse F. Keeler op de officiële bandsite dat het duo uit elkaar gaat. De oorzaken van dit besluit is dat de leden uit elkaar zijn gegroeid.

Reünie[bewerken]

Op 19 januari 2011 wordt de line-up van het Coachella festival in Californië bekendgemaakt met één van de headliners op 17 april Death From Above 1979. Het is nog onduidelijk of het om een eenmalige reünie gaat, of er een nieuwe tour gepland is.

Op 4 februari 2011 kondigde Sebastien Grainger officieel aan op hun website dat de band weer bij elkaar is.

De volgende data van hun aankomende optredens zijn bekend:

 • 17 april 2011 - Coachella Valley Music & Arts Festival - Indio, Californië
 • 4 mei 2011 - London HMV Forum - Londen, Engeland
 • 5 mei 2011 - London HMV Forum - Londen, Engeland
 • 6 mei 2011 - Donaufestival - Krems, Oostenrijk
 • 27 mei 2011 - Sasquatch Festival - George, Washington

Verwante artiesten en projecten[bewerken]

MSTRKRFT[bewerken]

MSTRKRFT is een electroduo uit Toronto, bestaand uit Jesse F. Keeler en producent Al-P. Hun debuutalbum verscheen op 18 juli 2006, genaamd The Looks. MSTRKRFT is naast de eigennummers ook bekend om hun remixen. Twee MSTRKRFT-remixen van nummers van Death from Above 1979 staan op het album Romance Bloody Romance: Remixes & B-Sides.

Femme Fatale[bewerken]

Femme Fatale is een andere band waarin Jesse F. Keeler speelt. Het geluid van de band is ruiger dan Death from Above 1979, live wordt de band ook bijgestaan door Sebastian Grainger achter de drums.

Black Cat #13[bewerken]

Black Cat #13 was de oude band van Jesse F. Keeler en bestond van 1998 tot 2000.

Sebastien Grainger & The Mountains[bewerken]

Sebastian Grainger is momenteel bezig met een solo project. Hij wordt bijgestaan door ze band genaamd "The Mountains". Van dit gezelschap verscheen de lp Sebastien Grainger & The Mountains.

Girl on Girl[bewerken]

Girl on Girl is een samenwerking tussen Sebastian Grainger en Leon Taheny( lid van The Mountains). Onder deze naam brengen zij remixen uit. Een remix van een Death from Above 1979 nummer is te vinden op het remix album Romance Bloody Romance: Remixes & B-Sides. Andere aliassen van dit duo zijn "The Great White Hype" en "Synsonic Pro-Model".

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • You're a Woman, I'm a Machine (26 oktober 2004)

Remix albums[bewerken]

 • Romance Bloody Romance: Remixes & B-Sides (18 oktober 2005)

Ep's[bewerken]

 • Heads Up (15 december 2002)
 • Romantic Rights ep (13 april 2004)
 • Live Session (iTunes Exclusive) (12 juli 2005)

Singles[bewerken]

 • "Romantic Rights" (4 november 2004)
 • "Blood on Our Hands" (17 februari 2005)
 • "Black History Month" (13 juni 2005)

Videografie[bewerken]

 • "Romantic Rights"
 • "Blood on Our Hands"
 • "Black History Month"
 • "Pull Out"
 • "Sexy Results" (MSTRKRFT Edition)

Trivia[bewerken]