Naar inhoud springen

Decompactor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diepwoeler met 6 woelpoten op 1 rechte lijn te Heure, België. De tanden zijn zijdelings gekromd. De breekbouten die de tanden met de rest van het frame verbinden zijn zichtbaar.

Een decompactor, diepgronder, breed- of diepwoeler, of kortweg woeler is een landbouwwerktuig om bodemverdichting te herstellen door het uitvoeren van een diepe grondbewerking. De diepwoeler kan tevens functioneren als een vervanger van de traditionele ploeg. Een diepwoeler wordt gebruikt om vastgereden en verdichte akkers los te trekken. Er zijn woelers die tot wel 70 cm diep de grond los kunnen trekken. De diepte van de tanden is instelbaar, met hulp van dieptewielen.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Het frame van de decompactor is voorzien van een aantal lange woelpoten, al dan niet gepositioneerd op 1 rechte lijn. De woelpoot bestaat meestal uit een tand en een beitel. De woeltand gaat verticaal de grond in en is naar voren gekromd. Sommige diepwoelers hebben zijdelings gekromde tanden. Dat betekent dat de tand niet verticaal naar beneden gaat maar eerder naar recht of links kromt. Onderaan de tand zit de beitel die de grond op een diepte van ongeveer dertig à zestig centimeter vijf centimeter oplicht en zijdelings wegduwt. Zo worden storende grondlagen gebroken opdat de doorlaatbaarheid en structuur van de grond sterk verbetert.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Achteraanzicht van getrokken gele diepwoeler die opgelapt is
Getrokken diepwoeler met 2 rijen woelpoten en daarachter een dubbele profielringrol te Saffron Walden, Verenigd koninkrijk

Een decompactor, gedragen door een tractor, heeft typisch een werkbreedte van 3 à 4 meter en vraagt een vermogen van ongeveer 150 pk. Er bestaan ook getrokken diepwoelers, meestal opklapbaar, die werkbreedtes to 6 meter kunnen hebben.

Zijaanzicht van tractor met daarachter diepwoeler in een weide
Diepwoeler met woelpoten in een V-vorm en daarachter een buizenrol
Zijaanzicht van rode diepwoeler
Diepwoeler met hydraulische overbelast-beveiliging te Clermont-Ferrand, Frankrijk. Zie ook de Orionrol achteraan de diepwoeler.

Diepwoelers waarvan de woelpoten op 1 rij zitten, voorzetwoelers genoemd, worden vaak gebruikt in combinatie met een ander werktuigen achterop de diepwoeler. Diepwoelers met meerdere rijen woelpoten of waarbij de woelpoten in een V-vorm staan zijn dan weer minder geschikt in combinatie met een 2de werktuig zoals bijvoorbeeld een rotorkopeg. Dit soort diepwoelers bevat dan weer vaak zelf een nalooprol.

De woeltanden zijn zo goed als altijd voorzien van een breekboutbeveiliging. Indien de woelpoot op een onverzettelijk voorwerp in de grond stuit, breekt de bout waardoor de woelpoot loskomt van het frame. Hierdoor wordt vermeden dat de woelpoot of zelfs de gehele decompactor schade oploopt. Als alternatief voor breekbouten kunnen woelpoten ook uitgerust worden met een drukveer- of hydraulische overlastbeveiliging. De woelpoot kan dan bij een obstakel naar achteren kantelen en breekt niet af.

De minder diepgaande vorm van een diepwoeler is een grondbreker of cultivator.

Ondergronder achter een tractor. De zware tand met onderaan de beitel zijn duidelijk zichtbaar.

Een extremere vorm van een diepwoeler is een ondergronder, ook wel ripper genoemd. Deze heeft meestal slechts één ploegelement, maar werkt dieper in de grond.

Het gebruik van deze gereedschappen kan een aanwezig drainagesysteem beschadigen als de bewerkingsdiepte te groot is.

Zie de categorie Diepwoeler van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.