Deeltijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term deeltijd of parttime wordt vooral gebruikt ten aanzien van werken.

Iemand heeft een deeltijdfunctie als hij/zij minder dan de normale werkweek van 36-40 uur per week aan deze functie besteedt, maar wel meer dan 12 uur per week (het minimum om in de statistieken van het CBS als 'werkend' aangemerkt te worden).

Soms is voor een werknemer slechts deeltijdwerk beschikbaar, al of niet door de aard van de functie. Het is ook mogelijk dat iemand op eigen verzoek in deeltijd werkt in een functie waarin hij/zij ook fulltime had kunnen worden aangenomen, of had kunnen blijven werken. Als de werknemer ook nog een omvangrijker baan heeft dan wordt de minder omvangrijke baan een nevenfunctie genoemd.

In Nederland werken gehuwde en samenwonende vrouwen met (jonge) kinderen vaak in deeltijd om meer tijd aan gezin en hobby's te kunnen besteden. Alleenstaande moeders werken relatief vaker fulltime. Bij de geboorte van het eerste kind blijft de meerderheid van de Nederlandse vrouwen werken. In 2007 bijvoorbeeld werkte 85% van de vrouwen voor de geboorte van het eerste kind; 33% bleef voltijd werken; 33% schakelde over op een deeltijdbaan; en 10% stopte met werken.[1] Onder mannen is het aantal deeltijdwerkers ook groeiende. In 2003 bestond 46% van de banen op de Nederlandse arbeidsmarkt uit deeltijdbanen. Daarmee loopt het land voorop in Europa.[2] In Vlaanderen liggen de getallen lager: ongeveer 20% van de werknemers werkte in 2004 in deeltijd.[3]

Er zijn ook mensen die als gevolg van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid in deeltijd gaan werken. Voor de werkgever is het voordeel van deeltijdwerk dat werknemers elkaar gemakkelijker kunnen vervangen; het nadeel is de toename van de personeelsadministratie en de hoge vaste kosten per werknemer.

De deeltijdfactor wordt, in het bijzonder bij de overheid en het onderwijs, gebruikt om de omvang van een deeltijdbaan aan te geven. Het is de fractie van een voltijdbaan, dus 1 = voltijds. Een andere manier van uitdrukken is met het deeltijdpercentage, dus 100% = voltijds.

Referenties[bewerken]

  1. P&O Actueel, 6 maart 2008
  2. International Herald Tribune, 11 mei 2006, "Part-time work surges in Europe". Let wel: in het artikel worden uitzendbanen en deeltijdbanen schijnbaar op één hoop gegooid.
  3. Coppens, H. (2005). "Vlaanderen-Wallonië: wie werkt hoe en waar?". Over.Werk, tijdschrift van het Steunpunt WSE, 4/2005, pag. 13. Uitg.: Acco. Pdf-download.