Democratische Arbeiderspartij (Brazilië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Democratische Arbeiderspartij
Afbeelding gewenst
Personen
Partijleider Carlos Lupi
Mandaten
Huis van Afgevaardigden
Senaat
Staatsparlementen
Geschiedenis
Opgericht 14 juni 1979
Algemene gegevens
Actief in Brazilië
Hoofdkantoor Rua Sete de Setembro, 141, 4º andar , Centro
Rio de Janeiro
Richting Centrum-links
Ideologie Sociaal-democratie
populisme
Kleuren Rood
Blauw
Wit
Internationale organisatie Socialistische Internationale
Website www.pdt.org.br
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Brazilië
Brizola

De Democratische Arbeiderspartij (Portugees: Partido Democrático Trabalhista, afgekort PDT) is een populistische sociaaldemocratische politieke partij in Brazilië. De partij werd gesticht door Leonel Brizola in de hoop de linkse krachten in Brazilië te verenigen tijdens het einde van de militaire dictatuur.

De partij wordt gedragen door lokale afdelingen en sociale bewegingen, zoals vrouwenverenigingen, vakbonden en groene bewegingen. Al deze organisaties behouden hun eigen status en nationale organisatie.

Het beste resultaat ooit voor de partij was onder Leonel Brizola, toen behaalde ze 17% van de stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in 1989. Hij haalde echter 0.5% minder dan de latere 39e president Lula da Silva en kon dus niet door naar de tweede ronde. Die zou Lula da Silva verliezen tegen Fernando Collor. In 2002 behaalde de partij 21 van de 513 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 5 van de 81 zetels in de Senaat. Ook won ze het gouverneurschap in Amapá. In 2006 won de partij licht en veroverde ze 24 zetels in het Huis van Afgevaardigden, behield ze het gouverneurschap van Amapá en won ze nog de verkiezingen in Maranhão, waardoor ze ook daar de gouverneur leverde. In 2010 won ze opnieuw licht, en behaalde ze 28 volksvertegenwoordigers en 4 senators. Ze verloor echter haar gouverneursambten. De PDT trad toe tot het kabinet-Rousseff van Dilma Rousseff, na acht jaar van oppositie tegen Lula da Silva. Rousseff was eerder lid van de PDT, maar werd later lid van de Arbeiderspartij.