Den Haag Strandmarathon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Andy Roodenburg met de zwarte trofee en Henk Hoogeveen, mede-organisator

Den Haag Strandmarathon was een marathon waarvan bijna het gehele parcours over het strand ging. Hij werd georganiseerd van 2011 tot 2020 en vond tweemaal per jaar plaats, steeds op de tweede zondag van januari en juli. De werd wordt ook wel de Zwarte Marathon genoemd en werd georganiseerd door de The Hague Road Runners.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het parcours

Het parcours start bij het clubhuis van de Roadrunners, dat tussen hockeyclub HDM en de Wassenaarse Golf Groenendael ligt. Vandaar gaat het via het ecoduct over de Landscheidingsweg en door de duinen naar het strand. De rest van het parcours gaat via de stranden van Wassenaar en Katwijk naar Noordwijk, waar het keerpunt is. Deelnemers die alleen een halve marathon willen lopen, kunnen daar wisselen. Ook kunnen teams bestaande uit vier renners een estafette lopen, door hen kan er ook gewisseld worden op de Wassenaarse Slag.

Wisselbeker

De trofee die de winnaar een jaar lang mee naar huis mag nemen is een zwarte beker.

Verzorging

Er zijn onderweg enkele verzorgingsplaatsen:

  • Scheveningen: Culpepper, Noorderstrand
  • Katwijk: Hotel Savoy (in 2016 werd dit verbouwd tot de originele staat: Villa Allegonda)
  • Noordwijk: Alexander Hotel en Alexander Beach

Goed doel[bewerken | brontekst bewerken]

Zwarte Marathon is een liefdadigheidsactiviteit ten behoeve van Vereniging Lions Den Haag I en Stichting Helpt Lions Helpen. De opbrengst van de marathon gaat grotendeels naar De Schakel in Loosduinen. Dit is een wooncentrum voor kinderen van 6-20 jaar met een lichamelijke of meervoudige beperking. Het maakt deel uit van Stichting Steinmetz de Compaan.

Verslag[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste editie was in 2011 en werd De Zwarte Marathon genoemd mede omdat er geen vergunningen waren aangevraagd. Deze vond plaats op zondag 9 januari 2011. Het was stralend weer met een straffe ZW-wind tegen op de terugweg. Het was tevens de eerste marathon van de Nederlandse marathonkalender. Hein Philipse won, het was zijn 21ste marathon. De klok stond stil op 4 uren en ruim 14 minuten. De eerste zomerstrandmarathon had mooi weer, ongeveer 24 graden. Hij werd gewonnen door Mpetsi Bokondji van de Leiden Road Runners.
De tweede wintermarathon had stralend weer. De wind stond dwars. Er waren ongeveer veertig deelnemers. De winnaar, Andy Roodenburg, van CAV Energie uit Rotterdam, liep het traject in 3 uren en ruim 42 minuten. De tweede zomermarathon was zwaar. Het had de hele dag geregend, maar vlak voor de start werd het droog en was het mooi weer. De vloed kwam al op, en op de terugtocht was het straffe tegenwind en moesten de renners over het rulle zand.
Het eerste lustrum werd gevierd op 11 januari 2015. Het werd een zware loop, windkracht 8 en zeeschuim dat over het strand werd geblazen.

In januari 2020 was de Den Haag Strandmarathon de laatste Nederlandse marathon die nog georganiseerd werd voor het begin van de coronapandemie.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Januari Vereniging Tijd Juli Vereniging Tijd
De Zwarte Marathon
2011 Hein Philipse HRR 4:14.21 Mpetsi Bokondji LRR 3:08.29
Den Haag Strandmarathon
2012 Andy Roodenburg CAV Energie 3:42.05 Mpetsi Bokondji LRR 3:27.48[1]
2013 Edward Pechler Loopgroep Bedum 3:17.40 Bernard van den Berg Triathlon 3:33:43
2014 Jochen Tourlousse Brussel (BEL) 2:58.32 Menno Komduur Den Haag 3:38.53
2015 Jeroen Bergmans Voorburg 3:20.02 Ties Van Elst De Koplopers 3:44.41
2016 Stijn Smulders DCLA 3:22.49 Lilian Raspel 's-Gravenhage 3:54.55
2017 Wim de Vreese GENT (BEL) 3:38.56 Lilian Raspel The Hague Road Runners 3:47.54
Legenda

LRR = Leiden Road Runners

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1998 werd er eenmalig een Haagse marathon georganiseerd ter viering van Den Haag 750 jaar.
  • Sinds 1975 wordt er ieder jaar een halve marathon in Den Haag gelopen, de City Pier City Loop
  • Sinds 2008 wordt er tussen Scheveningen en Zandvoort jaarlijks de Ultra Low Tide International Marathon gehouden. Deze marathon gaat geheel over het strand. Hoewel Scheveningen deel uitmaakt van de gemeente Den Haag, wordt deze marathon toch geen Haagse marathon genoemd.