Den tilsandede kirke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Den tilsandede kirke
De toren van de verzande kerk
De toren van de verzande kerk
Plaats Skagen
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in 1795
Architectuur
Toren witgepleisterd, nog altijd zichtbaar
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Den tilsandede kirke (Nederlands: De verzande kerk) is de naam voor de toren van een voormalige 13e-eeuwse Deense kerk, die in de loop der eeuwen onder het duinzand is ondergestoven. De kerk is gelegen op enige kilometers ten zuiden van het stadje Skagen, in het uiterste noorden van het land.[1]

De kerk draagt de naam van de beschermheilige van de zeelieden, Sint-Laurentius. Het duinzand van de nabijgelegen Råbjerg Mile bedreigde eeuwenlang de kerk. De aanplant van bomen bracht het duin bijna tot staan, maar kon niet verhinderen dat het opgejaagde zand het Sint-Laurentiuskerkje nagenoeg compleet ingroef. De kerkgangers moesten elke zondag graven om binnen te komen.[bron?] In 1795 werd besloten de parochiekerk af te breken, en de toren aan Råbjerg Mile prijs te geven. Enkel de de witte toren is nog zichtbaar, vandaag de dag omgeven door dennenbomen.

Zie ook[bewerken]

  • Kerk van Mårup. Een door de zee bedreigde en in 2008 gesloopte kerk in het noorden van Denemarken.

Externe links[bewerken]


  1. (2006). The termination of the last major phase of aeolian sand movement, coastal dunefields, Denmark. Earth Surface Processes and Landforms 31 (7): 795-808 . DOI: 10.1002/esp.1283.