Naar inhoud springen

Denkfout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een denkfout is een gedachtegang waarbij er een fout in de logica van de redenering zit. Dit kan leiden tot vals bewijs of een onterecht oordeel. Een denkfout kan onbewust worden gemaakt. In een gesprek of toespraak kan een denkfout onbewust of bewust worden toegepast in een drogreden waarmee de gesprekspartner of toehoorder op het verkeerde spoor wordt gezet.

Cognitieve vertekeningen of denkvergissingen, zijn systematische en onbewuste afwijkingen in ons denkproces die leiden tot onjuiste oordelen, beslissingen en conclusies. Deze fouten treden op als gevolg van onze cognitieve beperkingen, psychologische vooroordelen, heuristieken (mentale shortcuts) en emotionele reacties. Denkfouten kunnen voorkomen in verschillende situaties en kunnen ons denken en gedrag op diverse manieren beïnvloeden.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2019 beweerde premier Rutte, dat auto's die 130 kilometer per uur rijden minder vervuilend zijn dan auto's die 100 kilometer per uur rijden, omdat deze minder lang over de weg rijden. Dit is een denkfout, omdat auto's die sneller rijden meer brandstof per kilometer verbruiken en daarom meer schadelijke stoffen uitstoten. Met grotere snelheid rijden veroorzaakt meer vervuiling per kilometer over de totale afstand dan met lagere snelheid rijden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]