Der Tagesspiegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Der Tagesspiegel
Der Tagesspiegel
Type dagblad
Formaat broadsheet
Eerste editie 27 september 1945
Eigenaar(s) Dieter von Holtzbrinck Media
Uitgeverij(en) Verlag Der Tagesspiegel GmbH
Oplage 104.516[1]
Hoofdredacteur Lorenz Maroldt en Christian Tretbar
Land(en) Vlag van Duitsland Duitsland
Gevestigd te Berlijn
Talen Duits
ISSN 0941-9373
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Der Tagesspiegel is een in 1945 opgericht Berlijnse dagblad dat van maandag tot zondag verschijnt, in een oplage van ruim 100.000 exemplaren.[1] Daarmee is Der Tagesspiegel de Berlijnse abonnementenkrant met de op twee na hoogste oplage (na Berliner Zeitung en Berliner Morgenpost). Zij wordt in tegenstelling tot de Berliner Zeitung vooral in de westelijke wijken van de stad gelezen.[bron?] Het motto van de krant is rerum cognoscere causas (de oorzaken kennen).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige redactie van Der Tagesspiegel aan de Potsdamer Straße in Tiergarten.

De eerste uitgave verscheen na de Tweede Wereldoorlog op 27 september 1945 onder de licentie van de Information Control Division van het Amerikaanse militaire bewind. Het blad werd vooral in Berlijn en Brandenburg verspreid, totdat in 1948 de Blokkade van Berlijn de verspreiding tot West-Berlijn beperkte. Voor de oprichting van de krant stelde de ondernemer en voormalige papierhandelaar Heinrich von Schweinichen zijn vennoten het oprichtingskapitaal van 5000 Reichsmark ter beschikking. In de eerste maanden van haar bestaan financierde hij de krant uit eigen zak. In juni 1946 werd Von Schweinigen op tot dusverre niet opgehelderde gronden de licentie door de Amerikaanse bezettingsmacht ontnomen.[2] Terwijl de overige oprichtingsuitgevers vandaag de dag nog steeds in het colofon van der Tagesspiegel genoemd worden, blijft de naam van Von Schweinigen onvermeld.

Gebouw Der Tagesspiegel aan de Askanischer Platz

Op 2 oktober 2009 verhuisde Der Tagesspiegel vanuit het sinds 1954 gebruikte onderkomen aan de Potsdamer Straße naar een nieuw adres aan de Askanischen Platz in Berlin-Kreuzberg.

Zie de categorie Der Tagesspiegel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.