Desinvesteringsbijtelling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De desinvesteringsbijtelling is een verhoging op de winst uit onderneming en maakt deel uit van de Nederlandse Wet inkomstenbelasting 2001.

De desinvesteringsbijtelling vindt plaats indien een bedrijfsmiddel wordt vervreemd binnen vijf jaar na het begin van het kalenderjaar waarin de investering heeft plaatsgevonden op het bedrijfsmiddel waarop investeringsaftrek is genoten. De desinvesteringsbijtelling is alleen van toepassing op desinvesteringen die een overdrachtsprijs hebben van meer dan 2300 euro. Het percentage van de desinvesteringsbijtelling is gelijk aan het percentage van de destijds genoten investeringsaftrek. De grondslag van het percentage is in principe het vervreemdingsbedrag met een maximum van het destijds geïnvesteerde bedrag. Het is namelijk niet de bedoeling dat de desinvesteringsbijtelling hoger is dan de investeringsaftrek die destijds ten laste van de winst is gebracht.

Naast het daadwerkelijk vervreemden van een goed wordt hieraan gelijkgesteld:

In deze gevallen wordt de waarde in het economisch verkeer als overdrachtsprijs genomen ter berekening van de desinvesteringsbijtelling.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]