Detacheringsbureau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een detacheringsbureau is een bedrijf dat mensen in dienst neemt om ze tegen een vergoeding tijdelijk bij andere bedrijven of organisaties te laten werken. Op die manier kan voorzien worden in de behoefte aan tijdelijke extra capaciteit in geval van ziekte, vervanging of (seizoens)drukte of specialisten voor een bepaald project.

Specialisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Detacheringsbureaus zijn vaak gespecialiseerd in medewerkers voor een bepaalde branche, bijvoorbeeld techniek, ict, zorg en welzijn, communicatie, etc.

Diensten[bewerken | brontekst bewerken]

Detacheringsbureaus kunnen in beginsel drie diensten leveren:

  • Werving & Selectie: hierbij zoekt men een geschikte medewerker die direct in dienst treedt bij de opdrachtgever. De betrokkenheid van het detacheringsbureau is daarmee beëindigd.
  • Detavast: hierbij blijft de medewerker gedurende 1040 uur in dienst van het detacheringsbureau, na 1040 gewerkt uren komt de professional kosteloos in dienst van de opdrachtgever. Deze dienst ligt tussen detachering en Werving & Selectie in.
  • Detachering: het tijdelijk beschikbaar stellen van medewerkers, die in dienst zijn van het detacheringsbureau. Bij detachering komt de gedetacheerde dus niet in dienst van de opdrachtgever.

Contracten[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een aantal contractvormen waar detacheringsbureaus mee werken, dit zijn: een project-contract, een contract voor bepaalde tijd en een contract voor onbepaalde tijd. Een project-contract is een contract voor de duur van een project, dit contract eindigt op het moment dat het project eindigt. Een bepaalde tijd contract is bijvoorbeeld een contract voor 6 maanden, en kent dus een begin- en een einddatum. Als laatste is er een contract voor onbepaalde tijd ofwel een vast contract zonder einddatum.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een aantal voordelen voor organisaties om te werken met een detacheringsbureau. Indien een organisatie (tijdelijk) behoefte heeft aan extra capaciteit op het gebied van personen -door ziekte, vervanging of drukte- aan extra capaciteit, kan een detacheringsbureau uitkomst bieden. Een detacheringsbureau heeft namelijk op korte termijn gekwalificeerde, goed opgeleide professionals beschikbaar die voor korte of langere periode ingehuurd kunnen worden. Het detacheringsbureau blijft juridisch werkgever, dus dat betekent dat de opdrachtgever niet verantwoordelijk is voor de afdracht van werkgeverslasten en voor de werkgeversrisico’s, zoals ziekte, reiskosten, begeleiding, training en verzekeringen. Mede hierdoor is het inhuren van professionals via een detacheringsbureau duurder dan het inhuren van personeel via een uitzendbureau. Daarentegen kan de opdrachtgever wel op korte termijn af van de gedetacheerde medewerkers, en blijft dus flexibel.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Een detacheringsbureau kost per werknemer meer dan een werknemer die op contractbasis of in vaste dienst werkt. Voor het detacheringsbureau is er het nadeel dat wanneer er voor een werknemer geen opdrachten beschikbaar zijn deze toch doorbetaald moet worden. Dit in tegenstelling tot bij een uitzendbureau.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]