Deutsche Physikalische Gesellschaft
Het Deutsche Physikalische Gesellschaft, kortweg DPG, oftewel Duits Natuurkundig Genootschap is een wereldwijd actieve natuurkundige organisatie. In 2012 waren er 62.000 natuurkundigen aangesloten bij het DPG en het is daardoor het grootste natuurkundige genootschap.
Geschiedenis
[bewerken | brontekst bewerken]Het Deutsche Physikalische Gesellschaft werd opgericht op 14 januari 1845 in Berlijn onder de naam Physikalische Gesellschaft zu Berlin en is daarmee ook het oudste natuurkundige genootschap. Het is opgericht door onder anderen Emil du Bois-Reymond en Ernst Wilhelm von Brücke.
Sinds 1899 draagt de organisatie de huidige naam. In 1990 werd de organisatie samengevoegd met het enige andere Duitse natuurkundige genootschap, namelijk het Physikalische Gesellschaft der DDR. Sinds die tijd heeft de organisatie haar zetel in Bad Honnef.
Het genootschap is lid van de European Physical Society en de International Union of Pure and Applied Physics.
De DPG reikt jaarlijks de Max Planck-medaille, de Stern-Gerlach-Medaille en de Gustav-Hertz-Preis uit. Daarnaast reikt het genootschap samen met Gesellschaft Deutscher Chemiker en de stad Frankfurt am Main de Otto-Hahn-Preis uit.
Elk jaar houdt het genootschap een conferentie, de Frühjahrstagung der DPG, in een andere plaats in Duitsland. Hier worden de laatste wetenschappelijke resultaten gepresenteerd en bediscussieerd. Er worden ook publieke presentaties gegeven over actuele natuurkundige onderwerpen.