Deventer Boekenmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deventer Boekenmarkt
Boeken op de markt in Deventer
Boeken op de markt in Deventer
Gehouden in Deventer
Thema boeken
Eerste editie 1989
Officiële website

De Deventer Boekenmarkt is een jaarlijks evenement in het centrum en langs de IJsselkade in Deventer en wordt gezien als de grootste boekenmarkt van Europa.

De boekenmarkt wordt gehouden op de eerste zondag van augustus en trekt ieder jaar zo'n 120.000 bezoekers. De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu zijn er in totaal circa 875 kramen met honderdduizenden boeken, tijdschriften, kaarten en aanverwante. Ruim 6 kilometer markt met deelname van vele gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit het hele ­land. De markt begint officieel om 9.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Om 7.00 uur verschijnen echter al de eerste liefhebbers.

In 2008 vond de markt voor de twintigste keer plaats, er waren volgens de organisatie dat jaar 130.000 bezoekers[1]; een aantal dat in 2014 werd geëvenaard. Met 75.000 bezoekers was de editie 2009 vanwege de regen de slechtst bezochte in jaren.[2] Aan de 878 kramen op de markt wordt jaarlijks naar schatting voor zo'n 900.000 euro aan boeken omgezet.[3]

De vijfentwintigste editie had als thema Zonder bananendoos geen boekenmarkt, verwijzend naar een door veel handelaren gebruikt vervoers- en presentatiemiddel.[4] Tijdens de 26ste editie werd het idee geopperd om in 2015 twee weken voorafgaand aan de markt verschillende activiteiten op het gebied van taal en boeken te organiseren in de vorm van een festival[5].

Nevenactiviteiten[bewerken]

De markt kent een aantal nevenactiviteiten op cultureel gebied zoals muziekoptredens, beeldende kunst en het Deventer schrijverspodium. Bekend is ook poëziefestival Het Tuinfeest in de stadstuinen rond theater-restaurant Bouwkunde aan de vooravond van de boekenmarkt. Daar komen dichters en liefhebbers uit heel Nederland op af.

Onderscheidingen[bewerken]

In 2014 won de Deventer Boekenmarkt de Boudewijn Büchprijs.

Externe links[bewerken]