Dhammapada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

De Dhammapada is een samenstelling van 423 verzen van de Boeddha, verdeeld over 26 hoofdstukken. Hierin worden de wijsheden van Boeddha beschreven, in de vorm van korte spreuken.

Dhamma is Pali voor Leer of Waarheid (Sanskriet: dharma). Pada betekent woord, vers of pad. Mogelijke vertalingen van Dhammapada zijn dus: Het Pad van de Waarheid, of Verzen over Dhamma.

Deze spreuken hebben ieder ook een gedetailleerde commentariële traditie, betreffende de aanleiding, de reden waarom de Boeddha de betreffende woorden uitsprak, en de situatie waarin de spreuk ontstond. Deze traditionele achtergrondverhalen zijn echter van 1000 jaar na de Boeddha, dus het waarheidsgehalte ervan is onzeker.

De Dhammapada maakt deel uit van de Khuddaka Nikaya, een onderdeel van de Sutta-pitaka van het Pali Canon; de erkende geschriften van het Theravada-boeddhisme. De Dhammapada is een van de toegankelijkste en ook populairste boeken van het Boeddhisme, en is ongeveer 40 maal in het Engels vertaald.

Nederlandse vertalingen (in boekvorm)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dhammapada - Ingeleid en vertaald vanuit het Pali door Tonny Kurpershoek-Scherft (uitgeverij De Driehoek)
  • Dhammapada - Wijsheid van de Boeddha - Nederlandse versie gebaseerd op de Engels - Pali editie van Harischandra Kaviratna (uitgeverij Theosophical University Press)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]