Dick Brouwer (verzetsstrijder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de verzetsman/architect Dirk Brouwer die overleed in 1941 zie het artikel Dirk Brouwer (architect)
Dick Brouwer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Dick Jacobus Brouwer
Geboren Wassenaar, 11 februari 1917
Overleden Sneek, 14 juni 1996
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Bekend van verzetsbeweging
Zie ook Groep Lever
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Dick Jacobus Brouwer (Wassenaar, 11 februari 1917 - Sneek, 14 juni 1996) was een Nederlands verzetsstrijder ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Verzet[bewerken | brontekst bewerken]

Brouwer, die tijdens de oorlog de schuilnaam Bontje gebruikte, was een van de leden van de Groep Lever. Hij was vanaf 1941 werkzaam bij de politie in Sneek en was gestationeerd op het politiebureau aan het Martiniplein. Daarvoor had hij bij de marine gewerkt. In deze functie speelde hij veel gegevens door aan de verschillende verzetsgroepen. Brouwer was ook lid van de Sneker Knokploeg en was betrokken bij het onderbrengen van onderduikers, de uitgave van verzetskrant BBC-nieuws.

Politiebureau[bewerken | brontekst bewerken]

Op het politiebureau van Brouwer zijn twee overvallen gepleegd door het verzet. Brouwer speelde hierbij een sleutelrol. Het bureau werd tijdens de oorlog door de bezetter gebruikt voor het opsluiten van onderduikers en ondergrondse werkers. Bij de overvallen (in februari en maart 1945) werden in totaal 28 mensen bevrijd. Na de laatste overval kregen de Duitsers argwaan en moest Brouwer onderduiken.

Na de oorlog is Brouwer bij de politie blijven werken. Hij ging in 1977 met pensioen.[1] In Sneek is een straat in de wijk Zwetteplan naar hem vernoemd; de Dick Brouwerstrjitte.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]