Didier Decoin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Didier Decoin

Didier Decoin (Boulogne-Billancourt, 13 maart 1945) is een Franse scenarist en schrijver.

Hij begon zijn carrière als journalist bij France-Soir, maar schreef ook voor Le Figaro en het magazine VSD. Hij leverde ook materiaal voor de Franse radiozender Europe 1.

Als schrijver debuteerde hij in 1965 met Le Procès à l'amour. Een twintigtal romans staan intussen op zijn naam. In 1977 ontving hij de Prix Goncourt voor zijn boek John l'Enfer.

Hij is eveneens actief als scenarist voor langspeelfilms en televisiewerk. Zijn scenario voor Hors-la-vie uit 1991 van Maroun Bagdadi leverde hem een speciale vermelding op van het filmfestival van Cannes. Meerdere televisieseries werden door hem geschreven. Voor zijn Le Comte de Monte Cristo kreeg hij in 1999 de "Sept d'Or" voor het beste scenario.

Nederlandse vertalingen[bewerken]

2018 Vissen voor de keizer. Vertaald door Martine Woudt. Uitgeverij J.M.Meulenhoff, Amsterdam. Samenvatting: Een jonge weduwe heeft op zich genomen om de laatste karpers uit de rivier over te brengen naar de vijvers van de keizer. Een avontuurlijke reis met veel details over het leven in Japan rond het jaar 1000.