Le Comte de Monte Cristo (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Le Comte de Monte Cristo
Genre miniserie
Speelduur per afl. 400 minuten (in totaal)
Hoofdrollen Gérard Depardieu
Ornella Muti
Jean Rochefort
Regie Josée Dayan
Scenario naar Alexandre Dumas (boek)
Didier Decoin (adaptatie)
Muziek Bruno Coulais
Land van oorsprong Frankrijk
Taal Frans
Productie
Producent Jean-Pierre Guérin
Uitzendingen
Start 7 september 1998
Afleveringen Bewerken op Wikidata
Seizoenen Bewerken op Wikidata
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Le Comte de Monte Cristo is een Franse miniserie van TF1 uit 1998, gebaseerd op de roman De graaf van Monte-Cristo. De serie werd geregisseerd door Josée Dayan. De hoofdrollen worden vertolkt door Gérard Depardieu, Ornella Muti en Jean Rochefort.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Edmond Dantès, een jonge zeeman, krijgt van de verbannen keizer Napoleon de opdracht om een brief af te leveren bij een handlanger op het vasteland, maar dat weet Dantès zelf niet. Zijn vriend Fernand, die jaloers op Edmond is, besluit een anonieme brief te sturen naar het hoofd van het magistraat, Villefort. Hoewel Edmond officieel niets kan worden aangerekend omdat hij niets over de inhoud van de brief wist, laat Villefort hem toch oppakken voor verraad. Dit omdat Villefort de geadresseerde herkende als zijn vader en hij zichzelf en zijn familie er buiten wil houden. Edmond wordt opgesloten in de gevangenis Château d'If. Daar ontmoet hij abbé Faria, een medegevangene van wie iedereen denkt dat hij gek is. Faria vertelt Edmond over een grote geldschat die verborgen is op een klein eiland.

Na jaren in de gevangenis sterft Faria. Edmond ontsnapt door zich in de lijkzak van Faria te verstoppen. Eenmaal ontsnapt, vindt hij de schat en gebruikt hij zijn nieuwe rijkdom om een andere identiteit te kunnen aannemen en zo wraak te nemen op iedereen die hem onrecht heeft aangedaan.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillen met het boek[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals bij veel verfilmingen van de graaf van Monte Cristo worden in deze serie Edmond en zijn verloofde Mercedes aan het eind van het verhaal herenigd, terwijl dit in het boek niet gebeurt.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1999 won de miniserie twee 7 d'Ors:

  • Beste acteur – fictie (Gérard Depardieu)
  • Beste film voor televisie (Jean-Pierre Guérin, Josée Dayan)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]